De basis, of te wel de ‘brandstof’ voor je elektronische sigaret, is e-liquid of e-vloeistof. Dit is een vloeistof op basis van verschillende stoffen waarvan bij iedere inhalering van de e-sigaret een deel verdampt en wat vervolgens wordt opgezogen door de e-roker. De liquids zijn er van vele verschillende merken, in enorm veel verschillende smaken en met diverse percentages nicotine.

Merken & smaken

Het aantal verschillende merken e-liquid neemt nog steeds bijna dagelijks toe. In ons land bekende en veel-verkochte vloeistoffen zijn bijvoorbeeld die van Millers Juice, Flavourtec, Bookwill, I VG, Dragon Vape, Vype en El Patrón. En de hoeveelheid smaken die je kunt krijgen is bijna oneindig; er zijn merken die meer dan 100 verschillende in het assortiment hebben!

Over het algemeen worden de smaken onderverdeeld in een aantal hoofdgroepen: tabak-smaken (bijvoorbeeld VS, Turks, shag en sigaar), fruit-smaken (aardbei, kiwi, banaan, enzovoort), menthol-smaken, dessert-smaken (zoals cheesecake, appeltaart en cookie) en drankjes-smaken (bijvoorbeeld cappuccino, cola, milkshake en koffie).

Ingrediënten

Aan e-liquids worden vandaag de dag steeds strengere eisen gesteld voor wat betreft de productie, de ingrediënten en samenstelling. En vrijwel alle vloeistoffen zijn samengesteld op basis van dezelfde stoffen. Deze hoofdingrediënten zijn:

 • Gedestilleerd water – zuiver water waaruit door destillatie de meeste anorganische zouten en organische stoffen zijn verwijderd;
 • Propyleenglycol (PG) – Deze vloeistof helpt het dampmengsel vers te houden binnen in de cartomizer en zorgt voor de binding en makkelijke verdamping van de aroma’s en nicotine. Propyleenglycol is voor consumenten-gebruik goedgekeurd door de Wereld Gezondheids Organisatie. Je komt deze stof ook tegen in ook gebruikt in bijvoorbeeld cake-mix, vanille-extract en frisdrank;
 • Vegetable Glycerine (VG) – De Engelse benaming voor het Nederlandse ‘plantaardige glycerine’. Een organische stof die net als PG zorgt voor vershouden, binding en makkelijke verdamping. VG zorgt voor iets meer damp dan bij het gebruik van propyleenglycol alleen, is iets dikker en beide ingrediënten worden vaak in een bepaalde verhouding gebruikt in e-liquid;
 • Aroma’s – Allerlei geur- en smaakstoffen die de e-vloeistof smaak geven;
 • Nicotine – De verslavende stof die ook in tabak zit. Je kunt zelf kiezen of en zo ja welk percentage nicotine je in je e-liquid wilt.

De precieze samenstelling van de vloeistof is naast smaak ook bepalend voor de throathit of flash/gier (het gevoel in de keel als je inhaleert) en de hoeveelheid damp (‘rook’) die wordt geproduceerd bij iedere trek.

Nicotine

Zoals hierboven al aangegeven kun je zelf bepalen hoeveel nicotine je in je e-liquid wilt hebben. Afhankelijk van je voorkeur kunt je kiezen uit:

 • Strong / Sterk (18 mg nicotine per ml e-liquid) – De kracht en smaak van shag of sterke sigaret;
 • Full / Vol (12 mg nicotine) – Een gewone tabak sigaret met een volle smaak;
 • Light / Licht (6 mg nicotine) – Min of meer vergelijkbaar met een lichte sigaret;
 • Ultralight / Ultralicht (3 mg nicotine) – Komt overeen met een zeer lichte sigaret;
 • Zero / Nul (0 mg nicotine) – Geheel zonder nicotine.

Nic salt

Naast e-liquids op basis van ‘gewone’ nicotine (freebase) wordt tegenwoordig ook steeds vaker gebruik gemaakt van zogenoemde nicotine salt (Nicotinezout), de natuurlijke vorm van nicotine zoals die ook in tabaksbladeren voorkomt. Deze variant is wat zachter dan de standaard nicotine en is in basis ook beter geschikt voor verdamping in elektrische sigaretten. En er zijn meer voordelen:

 • Nic salts worden sneller opgenomen en bevredigen je behoefte ook sneller;
 • Je hebt geen krachtig damp-apparaat nodig; nic salts zijn uitstekend te gebruiken met apparaten met een laag wattage (niet-sub-ohm);
 • Nic salt e-liquids hebben een langere houdbaarheidsdatum doordat ze minder gevoelig zijn voor erosie en/of bederving.
Categorieën E-liquid

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder