LET OP: onderstaande top 2020 e-liquids is de afgelopen tijd regelmatig bijgewerkt op basis van de actuele stand van zaken. De eerste publicatie dateert van zondag 7 mei 2020.

Wat is de beste e-liquid? Een lastige vraag, want over smaak valt niet te twisten. Maar er zo nu en dan een flinke boom over opzetten, is natuurlijk altijd leuk. En dat geldt zeker als we het over de waardering voor e-liquids, de ‘brandstof’ voor je e-sigaret, hebben.

Ga je op zoek naar de beste e-liquid voor jou, dan krijg je met veel vragen te maken. Kies je voor vloeistof met of zonder nicotine? En welke PG-VG-verhouding heeft de voorkeur? Belangrijke zaken, maar uiteindelijk is er natuurlijk maar één echt wezenlijke vraag: welke smaak bevalt je het meest? Wordt het een echte tabaksmaak of de frisheid van menthol/munt? Of kies je voor toch een zomerse fruitsmaak?

Vijf top-merken

We geven je hieronder een overzicht van de beste nu beschikbare e-liquids aan de hand van beschrijvingen van vijf zeer populaire merken en hun respectievelijke top-producten. Vervolgens is de keuze aan jou!

Sansie e-liquid

1. Sansie Vape

Sansie Vape is een 100% Nederlands merk waarvan de e-liquids worden geproduceerd onder streng gecontroleerde omstandigheden in een TUV ISO 9001 gecertificeerde fabriek. Alle Sansie-vloeistoffen voldoen volledige aan de geldende regelgevingen voor de Benelux.

De e-liquids van Sansie zijn beschikbaar in drie productlijnen met veelal tabak-, fruit- of diverse blend-smaken, altijd in PG/VG-verhouding van 50%/50% en met verschillende nicotine-gehaltes. Die lijnen zijn:

 • Sansie Vape White Label – Handgeselecteerde serie van acht fruitsmaken waaronder aardbei, groene appel, bramen, kersen en watermeloen. Zeer mooie vapes om de hele dag te dampen, maar ook heel goed te combineren in een mix met andere smaken. Verkrijgbaar in 50% PG / 50% VG en met 0, 3, 6 of 12 mg nicotine per ml vloeistof.
 • Sansie Vape Gold Label – Een serie van zestien zeer verschillende aromatische smaken waaronder de zeer populaire Spearmint, Vanilla Cheesecake en Apple Cinnamon. Verkrijgbaar in 50% PG / 50% VG met naar keuze 0, 3, 6 of 12 mg freebase nicotine per milliliter.
 • Sansie Vape Black Label – Een serie die bestaat uit acht herkenbare tabaksmaken van absolute topkwaliteit. Van American Blend tot Dutch Cigarette en van Turkish Tobacco tot American Black. Voor ieder wat wils dus. Deze e-liquid heeft een verhouding van 50% PG / 50% VG en is leverbaar met 0, 6, 12 of 18 mg nicotine per ml vloeistof.

Millers Juice e-liquid

2. Millers Juice

Ook Millers Juice is een 100% Nederlands merk dat al sinds 2014 actief is op de dampmarkt. De e-liquids worden geproduceerd in een eigen ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerde fabriek en zijn vanzelfsprekend alle volledig TPD2-proof.

Millers heeft vier productlijnen in het assortiment:

 • Millers Juice Silverline – De instap-lijn met 39 veelal enkelvoudige smaken als Menthol, Desert, USA Regular en Tabak. Samengesteld op basis van 50% PG / 50% VG en met 0, 6, 12 of 18 mg nicotine per ml vloeistof. Ook beschikbaar in 10 smaken met Nicotine Salt (18 mg).
 • Millers Juice Chromeline – Een lijn met een jonge, urban uitstraling en complexere smaken als Shisha Lounge, Classic M, Hot Italian en Sunny Day. Bestaat uit tien smaken met een verhouding van 50% PG en 50% VG en naar keuze 0, 3, 6 of 12 mg nicotine.
 • Millers Juice Platinumline – Speciaal voor de liefhebber van een volle smaaksensatie met populaire tabaksmaken die zijn vertaald naar een unieke dampervaring. Tien smaken (o.a. British Tobacco, American Tobacco, African Tobacco en Pipe Tobacco ) met een basisverhouding van 50% PG / 50% VG en 0, 3, 6, 12 of 18 mg/ml nicotine.
 • Millers Juice Goldline – De absolute toplijn van Millers met unieke, complexe smaakprofielen voor de meest volledige smaakervaring. Klassiekers als Have Anise Day, Best bam buddhapest, Cherry me up, Three Strikes Out en Apple of Eden zijn er met een nicotinegehalte van 0 tot 18 mg/ml en een PG/VG-verhouding van zowel 50%/50% als ook 100% VG.

Meer informatie: ‘Millers Juice; premium e-liquid van Hollandse bodem
Onze review uit 2014: ‘Review Millers Juice; e-liquid made in Holland

Eliquid France

3. Eliquid France

Eliquid France is een e-liquid-merk van Franse bodem met een brede selectie uitstekende liquids. De e-vloeistoffen zijn altijd verpakt in 10 ml flesjes met kindveilige-dop en voldoen aan alle actuele wetgeving.

Kies je deze e-liquid uit Frankrijk voor gebruik in je elektronische sigaret, dan ben je wel iets meer dan gemiddeld kwijt; Eliquid France is er vanaf ongeveer € 4,95 (Regular-lijn).

Eliquid France is beschikbaar in vijf verschillende productlijnen:

 • Regular – De meest-voordelige liquids van Eliquid France met 35 smaken zoals RY4, Tabac Oriental en Citron Vert in een basisverhouding van 70% PG en 30% VG en 0, 3, 6 of 12 mg nicotine.
 • Premium – Deze lijn bestaat uit een vijftal top-smaken (Enjoy, Jet fresh, Relax, Exotic en Supreme) met een PG/VG-verhouding van 50%/50%. Ook hierbij kun je kiezen uit 0, 3, 6 of 12 mg nicotine.
 • Classic Kiss – Deze liquids met opvallende smaken dragen de namen van klassieke componisten zoals Beethoven, Bach, Chopin en Mozart. 50% PG en 50% VG en dezelfde nicotine-gehaltes als de andere lijnen: 0, 3, 6 of 12 mg per milliliter vloeistof.
 • Sweet Cream – Bestaat uit vijf smaken met slechts een nummer als benaming: N7, N9, N16, N24 en N32. Wederom in 50% PG en 50% VG en 0, 3, 6 of 12 mg nicotine.
 • Fruizee – Slechts vier fruitsmaken maar dit zijn wel fraaie smaakcombinaties: Lemon Orange Mandarin, Cola Apple, Blackcurrant Mango en Lemon Black. Een lijn met een afwijkende samenstelling van 30% PG en 70% VG en naar keuze 0, 3, of 6 mg nicotine.

Vampire Vape

4. Vampire Vape

Vampire Vape werd in 2012 opgericht in Engeland en is onderdeel van Flavour Warehouse LTD. En al is het vape-merk Vampire Vape het grootst en meest bekend, het overkoepelende bedrijf produceert in totaal nu al meer dan 20 verschillende reeksen.

Ooit begonnen met 12 smaken, is het standaardassortiment inmiddels uitgegroeid tot 54 smaakopties met smaken als Heisenberg, Blood Sukka en Pinkman die bij veel dampers erg hoog staan aangeschreven. Naast kant-en-klare e-liquids heeft Vampire Vape ook vele aroma’s, shake & vape’s en Nic Salt-producten in het assortiment. De ‘normale’ vloeistoffen hebben een 60/40 PG/VG-verhouding en zijn beschikbaar met 0, 3, 6 of 12 mg nicotine per milliliter liquid.

Qpharm

5. Qpharm

Een vreemde eend in de bijt, want Qpharm is geen fabrikant van kant-en-klare-liquids, maar een bedrijf dat basisingrediënten levert. Deze zogenoemde base kun je gebruiken om geheel eigen smaken te produceren. De vloeistoffen zijn beschikbaar in verschillende samenstellingen:

 • 100% PG;
 • 100% VG;
 • 50%/50% PG/VG;
 • 70%/30% PG/VG;
 • 30%/70% PG/VG.

Door aan deze base vervolgens je favoriete smaakaroma’s en eventueel nicotine toe te voegen, kun je zelf de meest fraaie, unieke en helemaal op jouw smaak afgestemde e-liquids samenstellen.

Meer informatie: ‘Do-It-Yourself; zelf e-liquid maken doe je zo!

Tenslotte

Tot zo ver onze top 2020 met de meest populaire e-liquid-producenten en hun verschillende top-producten. Natuurlijk zijn er nog vele andere beschikbaar, maar als je je in eerste instantie richt op de hierboven besproken merken, moet er toch zeker iets voor je bijzitten.

Veel succes met kiezen en veel plezier met dampen!

Categories: E-liquid