Top van 2021; de beste e-liquids van dit moment
In verband met het uitstalverbod zijn de productafbeeldingen uit dit artikel verwijderd.
LET OP: ons overzicht met e-liquids in 2022 voor je elektrische sigaret wordt met enige regelmaat bijgewerkt op basis van de meest actuele stand van zaken in de wereld van de e-vloeistoffen.
De eerste publicatie dateert van zondag 10 januari 2021; de laatste update is van 31 2022 augustus.

Wat voor jou de beste e-liquid is, is natuurlijk een lastig te beantwoorden vraag. Over smaak valt immers niet te twisten. Maar er af en toe een flinke boom over opzetten, is vanzelfsprekend wel altijd leuk. En dat geldt zeker als we het over de waardering voor e-liquids, de ‘brandstof’ voor je e-sigaret, hebben.

Ga je op zoek naar een geschikte e-liquid voor jou, dan krijg je met veel vragen te maken. Kies je voor vloeistof met of zonder nicotine? En welke PG-VG-verhouding heeft de voorkeur? Belangrijke zaken, maar uiteindelijk is er natuurlijk maar één echt wezenlijke vraag: welke smaak bevalt je het meest? Wordt het een echte tabaksmaak of de frisheid van menthol/munt? Of kies je toch voor een zomerse fruitsmaak of een bekende drink in liquid-vorm? En misschien is een zoete dessert-vloeistof wel helemaal jouw ding…

Een aantal bekende merken

We geven je hieronder een overzicht van de nu beschikbare e-liquids aan de hand van beschrijvingen van een aantal zeer populaire merken en hun producten.

Vampire Vape

Vampire Vape werd in 2012 opgericht in Engeland en is onderdeel van Flavour Warehouse LTD. En al is het vape-merk Vampire Vape het grootst en meest bekend, het overkoepelende bedrijf produceert in totaal nu al meer dan 20 verschillende reeksen.

Ooit begonnen met 12 smaken, is het standaardassortiment inmiddels uitgegroeid tot 54 smaakopties met smaken als Heisenberg, Blood Sukka en Pinkman die bij veel dampers erg hoog staan aangeschreven. Naast kant-en-klare e-liquids heeft Vampire Vape ook vele aroma’s, shake & vape’s en Nic Salt-producten in het assortiment. De ‘normale’ vloeistoffen hebben een 60/40 PG/VG-verhouding en zijn beschikbaar met 0, 3, 6 of 12 mg nicotine per milliliter liquid.


Dragon Vape

Dragon Vape is een merk van Nederlandse bodem dat e-liquids produceert die natuurlijk volledig voldoen aan de huidige regelgeving die in ons land van toepassing zijn.

De e-vloeistoffen zijn beschikbaar met naar keuze 0, 3, 6 of 12 mg nicotine (freebase) en in twee PG/VG-verhoudingen:

> 50%/50% (zoals Mango Harmony, Honey Dew en Divine Grape);
> 30%/70% (onder andere Dark Delight, Jawbreaker en Lightning).


FlavourArt

FlavourArt is een Italiaanse producent van smaakstoffen (sinds 2006) en e-liquids. Alle vloeistoffen voldoen volledig aan de geldende regelgevingen voor de Benelux (België, Nederland en Luxemburg), een gebied dat wordt bediend door FlavourArt Benelux te Antwerpen.

Naast bijna 100 aroma’s/smaakstoffen die men op de markt brengt om je eigen e-liquid mee samen te stellen, heeft FlavourArt tevens diverse gewone e-liquids in het assortiment. Deze zijn samengesteld met een PG (Propyleen Glycol)/VG (Vegetable Glycerin)-verhouding van 50%/50% en beschikbaar in een viertal freebase nicotine-gehaltes.


Millers Juice

Millers Juice is een 100% Nederlands e-liquidmerk dat al sinds 2014 actief is op de dampmarkt. De e-vloeistoffen worden geproduceerd in een eigen ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerde fabriek en zijn vanzelfsprekend alle volledig TPD2-proof.

Millers heeft vier productlijnen in het assortiment:

 • Millers Juice Silverline – De instap-lijn met 39 veelal enkelvoudige smaken als Menthol, Desert, Tobacco Nr. 1, Shag, USA Regular en Tabak. Samengesteld op basis van 50% PG / 50% VG en met 0, 6, 12 of 18 mg freebase nicotine per ml e-vloeistof. Inmiddels heeft het merk in deze lijn ook 13 smaken beschikbaar met Nic Salt in sterktes van 6, 12 of 18 mg.
  » Millers Juice Silverline
  » Millers Juice Silverline Nic Salt
 • Millers Juice Chromeline – Een lijn met een jonge, urban uitstraling en complexere smaken als Shisha Lounge, Classic M, Hot Italian en Sunny Day. Bestaat uit tien smaken met een verhouding van 50% PG en 50% VG en naar keuze 0, 3, 6 of 12 mg nicotine. En sinds begin 2021 zijn er binnen de Chromeline ook een vijftal smaken beschikbaar met 4.5, 9 of 18 mg Nic Salt per milliliter e-liquid: Red Passion, Shish Lounge, Berry Blue, Vanilla Dream en Cool Breeze.
  » Millers Juice Chromeline
  » Millers Juice Chromeline Nic Salt
 • Millers Juice Platinumline – Speciaal voor de liefhebber van een volle smaaksensatie met populaire tabaksmaken die zijn vertaald naar een unieke dampervaring. Tien smaken (o.a. British Tobacco, American Tobacco, African Tobacco en Pipe Tobacco ) met een basisverhouding van 50% PG / 50% VG en 0, 3, 6, 12 of 18 mg/ml nicotine.
  » Millers Juice Platinumline
 • Millers Juice Goldline – De absolute toplijn van Millers met unieke, complexe smaakprofielen voor de meest volledige smaakervaring. Klassiekers als Have Anise Day, Best bam buddhapest, Cherry me up, Three Strikes Out en Apple of Eden zijn er met een nicotinegehalte van 0 tot 18 mg/ml en een PG/VG-verhouding van zowel 50%/50% als ook 100% VG.
  » Millers Juice Goldline 50/50
  » Millers Juice Goldline 100VG
Meer informatie over Millers: ‘Millers Juice; premium e-liquid van Hollandse bodem
Bekijk ook onze beschrijving uit 2014: Millers Juice; e-liquid made in Holland

El Patrón

De bijzondere e-liquids van het merk El Patrón worden volledig in Nederland ontwikkeld en geproduceerd.

Beschikbaar zijn zes exclusieve smaken: Tranquilo (gember en cactus), Plomo (perziken en limoen), Plata (aardbeien en limoen), La Puta (zwarte bessen en mint), Explosivos (perziken, aardbeien en limoen) en El Diablo (mangosteen, lychee, anijs en eucalyptus). De vloeistoffen hebben een PG/VG-verhouding van 30% PG / 70% VG en zijn beschikbaar in nicotinesterktes van 0, 3, 6 of 12 mg per milliliter liquid.


Sansie Vape

Sansie Vape is een 100% Nederlands merk waarvan de e-liquids worden geproduceerd onder streng gecontroleerde omstandigheden in een TUV ISO 9001 gecertificeerde fabriek. Alle Sansie-vloeistoffen voldoen volledige aan de geldende regelgevingen voor de Benelux.

De e-liquids van Sansie zijn beschikbaar in drie productlijnen met veelal tabak-, fruit- of diverse blend-smaken, altijd in PG/VG-verhouding van 50%/50% en met verschillende nicotine-gehaltes. Die lijnen zijn:

 • Sansie Vape White Label – Handgeselecteerde serie van acht fruitsmaken waaronder aardbei, groene appel, bramen, kersen en watermeloen. Zeer mooie vapes om de hele dag te dampen, maar ook heel goed te combineren in een mix met andere smaken. Verkrijgbaar in 50% PG / 50% VG en met 0, 3, 6 of 12 mg nicotine per ml vloeistof.
 • Sansie Vape Gold Label – Een serie van zestien zeer verschillende aromatische smaken waaronder de zeer populaire Spearmint, Vanilla Cheesecake en Apple Cinnamon. Verkrijgbaar in 50% PG / 50% VG met naar keuze 0, 3, 6 of 12 mg freebase nicotine per milliliter.
 • Sansie Vape Black Label – Een serie die bestaat uit acht herkenbare tabaksmaken van absolute topkwaliteit. Van American Blend tot Dutch Cigarette en van Turkish Tobacco tot American Black. Voor ieder wat wils dus. Deze e-liquid heeft een verhouding van 50% PG / 50% VG en is leverbaar met 0, 6, 12 of 18 mg nicotine per ml vloeistof.

Double Drip

De e-liquids van Double Drip worden geproduceerd in Engeland en het bedrijf heeft het met betrekking tot hun producten steevast over Coil Sauce; saus voor je coil dus ;-).

In totaal kun je kiezen uit 34 smaken waaronder veel sorbet- en dessert-sensaties in diverse nicotine-gehaltes.

Het bedrijf biedt zowel vloeistoffen aan met ‘gewone’ freebase nicotine als met toevoeging van Nic Salt (nicotinezout).

Double Drip-liquids zijn beschikbaar in drie nicotinelijnen:

 • Freebase 50%/50% – Een e-liquid-lijn met 14 smaken in een basisverhouding van 70% PG en 30% VG en naar keuze 0, 3, 6 of 12 mg freebase nicotine.
 • Freebase 20%/80% – Een e-liquid-lijn met 13 smaken in een basisverhouding van 20% PG en 80% VG en beschikbaar met 0, 3 of 6 mg ‘gewone’ freebase nicotine.
 • Nic Salt – Een e-liquid-lijn met 7 smaken in een basisverhouding van 50% PG en 50% VG waarbij je kunt kiezen uit 10 of 20 mg nicotinezout nicotine.

Eliquid France

Eliquid France is een e-liquid-merk van Franse bodem met een brede selectie uitstekende liquids. De e-vloeistoffen zijn altijd verpakt in 10 ml flesjes met kindveilige-dop en voldoen aan alle actuele wetgeving.

Kies je deze e-liquid uit Frankrijk voor gebruik in je elektronische sigaret, dan ben je wel iets meer dan gemiddeld kwijt.

Eliquid France is beschikbaar in vijf verschillende productlijnen:

 • Regular – De meest-voordelige liquids van Eliquid France met 35 smaken zoals RY4, Tabac Oriental en Citron Vert in een basisverhouding van 70% PG en 30% VG en 0, 3, 6 of 12 mg nicotine.
 • Premium – Deze lijn bestaat uit een vijftal top-smaken (Enjoy, Jet fresh, Relax, Exotic en Supreme) met een PG/VG-verhouding van 50%/50%. Ook hierbij kun je kiezen uit 0, 3, 6 of 12 mg nicotine.
 • Classic Kiss – Deze liquids met opvallende smaken dragen de namen van klassieke componisten zoals Beethoven, Bach, Chopin en Mozart. 50% PG en 50% VG en dezelfde nicotine-gehaltes als de andere lijnen: 0, 3, 6 of 12 mg per milliliter vloeistof.
 • Sweet Cream – Bestaat uit vijf smaken met slechts een nummer als benaming: N7, N9, N16, N24 en N32. Wederom in 50% PG en 50% VG en 0, 3, 6 of 12 mg nicotine.
 • Fruizee – Slechts vier fruitsmaken maar dit zijn wel fraaie smaakcombinaties: Lemon Orange Mandarin, Cola Apple, Blackcurrant Mango en Lemon Black. Een lijn met een afwijkende samenstelling van 30% PG en 70% VG en naar keuze 0, 3, of 6 mg nicotine.

Qpharm

Een vreemde eend in de bijt, want Qpharm is geen fabrikant van kant-en-klare-liquids, maar een bedrijf dat basis-ingrediënten levert.

Deze zogenoemde base kun je gebruiken om geheel eigen smaken te produceren. De vloeistoffen zijn beschikbaar met diverse nicotine-gehalte (ook 0 mg, nicotinevrij) en in verschillende samenstellingen:

 • 100% PG;
 • 100% VG;
 • 50%/50% PG/VG;
 • 70%/30% PG/VG;
 • 30%/70% PG/VG.

Door aan deze base vervolgens je favoriete smaakaroma’s toe te voegen, kun je zelf de meest fraaie, unieke en helemaal op jouw smaak afgestemde e-liquids samenstellen.

Meer informatie: ‘Do-It-Yourself; zelf e-liquid maken doe je zo!

Tenslotte

Tot zo ver ons overzicht van 2022 met een aantal bekende e-liquid-producenten en hun verschillende producten. Natuurlijk zijn er nog vele andere beschikbaar.

Categorieën BerichtenE-liquid

0 Comments

Geef een antwoord

Avatar placeholder