Eerste post: 26 november 2019 – Inmiddels verschijnen er in de media al heel wat maanden berichten over een mysterieuze longziekte in de Verenigde Staten die tot nu toe vele levens heeft geëist. En in de ruime meerderheid van de gevallen wijst men met een beschuldigende vinger richting de elektronische sigaret.

De vraag is natuurlijk of dat terecht is. Gelukkig blijkt er iets heel anders aan de hand…

Werkelijke boosdoener

De Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC (Center for Disease Control and Prevention) is heel duidelijk: de werkelijke boosdoener in dit verhaal is op de zwarte markt verkregen THC-cartridges waaraan het bij inhaleren zeer gevaarlijke Vitamine E-acetaat is toegevoegd. Dit blijkt uit door het CDC gepubliceerde resultaten van onderzoek naar 29 sterfgevallen gerelateerd aan de longaandoening.

De belangrijkste bevinding tijdens het onderzoek: bij al de 29 slachtoffers werd Vitamine E-acetaat in de longen aangetroffen. De organisatie wijst er in haar berichtgeving tevens op dat deze gevaarlijke stoffen alleen zijn teruggevonden in illegaal op de zwarte markt in de VS verkregen vloeistoffen.

VapeNews

Gisteren verscheen op de websites VapeNews een zeer verhelderende animatie waarin de feiten rondom de longziekte op een rijtje worden gezet; van het moment halverwege augustus toen de eerste meldingen binnenkwamen tot de laatste slachtoffers van vorige week. En de centrale vraag is of er terecht naar de e-sigaret wordt gewezen als de oorzaak. Kijk en oordeel zelf:

Update maart 2020

Volgens de laatste melding op de website van de CDC op 25 februari zijn er per 18 februari in totaal 2.807 gevallen met ziekenhuis-opname van de EVALI (E-cigarette or Vaping Associated Lung Injury) vastgesteld in alle 50 staten in de VS. Het aantal sterfgevallen staat dan op 68.

Dit blijkt nu de laatste update te zijn geweest. We gaan er vanuit dat de organisatie vanaf dat moment waarschijnlijk alle resourses nodig had voor de uitbraak van het Corona-virus.

Categorieën GezondheidNieuws