De kogel lijkt eindelijk door de kerk: Public Health England (PHE), onderdeel van het Britse Ministerie van Volksgezondheid, heeft in een rapport aangegeven dat het dampen van e-sigaretten aanzienlijk minder schadelijk is voor de gezondheid dan het roken van tabak en een prima middel om van de traditionele sigaret af te komen. Men adviseert de e-sigaret in te zetten in de strijd tegen tabak-gerelateerde ziekten.

In de deze week gepubliceerde zogenoemde ‘Evidence Update’ zijn de volgende bevindingen terug te vinden:

  • De e-sigaret is ongeveer 95% minder schadelijk dan het roken van tabakssigaretten;
  • Bij het dampen van de elektronische sigaret komt slechts een verwaarloosbare hoeveelheden nicotine in de omgeving;
  • De nicotine die vrijkomt vormt geen enkel gezondheidsrisico voor omstanders;
  • Er is geen bewijs dat het gebruik van e-sigaretten jongeren of niet-rokers aanzet tot traditioneel roken;
  • Bijna de helft van de bevolking in de UK (44,8%) beseft niet dat elektronische sigaretten veel minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten.

Gratis e-sigaretten

In het onafhankelijke rapport, geschreven in opdracht van PHE en onder leiding van professor Ann McNeill (King’s College London) en professor Peter Hajek (Queen Mary University of London), wordt verder gesteld dat e-sigaretten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan dalende percentage rokers onder volwassenen en jongeren. Dagblad ‘De Telegraaf’ meldt vandaag zelfs dat op basis van de bevindingen de nationale gezondheidsorganisatie in de UK, de NHS, mensen die willen stoppen met roken gratis van elektronische sigaretten gaat voorzien!

Professor Kevin Fenton, directeur van gezondheid en welzijn bij PHE: “Roken blijft doodsoorzaak nummer één en het beste is natuurlijk om helemaal te stoppen. Maar ook al is het gebruik van e-sigaretten niet geheel zonder risico, in vergelijking met roken zijn ze veel minder schadelijk. Omdat echter veel mensen nog denken dat de e-sigaret minstens zo gevaarlijk is, ontnemen ze zich de kans te stoppen met roken.”

Professor Peter Hajek van de Queen Mary University in Londen en onafhankelijke auteur van het rapport: “We zien dat rokers die overstappen op dampen vrijwel alle risico’s voor hun gezondheid in één klap helemaal wegnemen. Wij adviseren iedere roker dan ook uitdrukkelijk te experimenteren met verschillende producten en e-vloeistoffen tot ze een bevredigende combinatie gevonden hebben. Rokers verschillen immers nu eenmaal in hun behoeften, maar dat hoeft geen reden te zijn op te geven als de eerste poging niet direct succesvol is.”

Game changer

Professor Ann McNeill van King’s College in Londen: “Er is geen bewijs dat e-sigaretten het dalende percentage rokers in Engeland zouden ondermijnen. Wij vinden steeds meer bewijs dat de elektronische sigaret een prima hulpmiddel is bij het stoppen met roken en ik adviseer iedere roker dampen te proberen. E-sigaretten kunnen een echter game changer zijn binnen de volksgezondheid met betrekking tot roken.”

Categorieën Gezondheid