In de discussie over de e-sigaret vallen voor- en tegenstanders vaak over elkaar heen. Zijn elektronische sigaretten geheel risicovrij? En zijn ze een afdoende middel om te stoppen met roken? Eigenlijk heeft niemand op deze vragen een echt 100% gefundeerd antwoord. Toch is er een aantal mensen dat recht van spreken heeft; zoals professor Peter Hajek, Directeur van de QMUL’s Tobacco Dependence Research Unit.

Peter Hajek is de directeur van de afdeling Tobacco Dependence Research op de Queen Mary University in London waar men onder andere onderzoek doet naar de verslavende werking van roken en hoe mensen daar het best van kunnen worden afgeholpen. En in die context publiceerde de universiteit enige tijd geleden online een interview met Hajek waarin hij spreekt over de elektronisch sigaret. En hij doet daarbij een aantal toch wel opvallende uitspraken.

Citaten

Onder dit artikel vind je het volledige Engelstalige interview zoals dat op YouTube staat, maar hierbij alvast een paar vertaalde citaten:

Er is een opvallende controversie rond e-sigaretten. Sommigen zien ze als een groot stap voorwaarts voor de gezondheid, waar anderen er alles aan doen ze te verbannen. Het is een beetje zoals toen de digitale camera in opkomst kwam en een dreiging vormde voor de traditionele industrie van de fotofilm. E-sigaretten doen nu hetzelfde ten opzichte van tabaksigaretten en producten die helpen bij het stoppen met roken.

E-sigaretten zijn in potentie revolutionair. Ze vormen een klein en misschien wel helemaal geen gevaar voor de gezondheid, ze zijn tot nu toe geen reden voor mensen om aan de nicotine te beginnen en ze hebben de potentie om rokers over te laten stappen naar iets veel minder gevaarlijks. Nicotine is op zichzelf onschadelijk en staat qua gezondheidsrisico gelijk aan het drinken van koffie. Het zijn de chemicaliën in rook waar mensen aan sterven. En daar is bij e-sigaretten geen sprake van.

Categorieën Gezondheid