Nou, de kogel is eindelijk door de kerk: Martin van Rijn, onze Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft in een uitzending van NOS op 3 onomwonden toegegeven wat velen natuurlijk al lang wisten: het gebruik van elektronische sigaretten is daadwerkelijk minder schadelijk dan het roken van gewone tabaksigaretten.

18 jaar

Staatssecretaris Van Rijn is te zien in de uitzending van NOS op 3 van maandag 23 maart in verband met het feit dat hij de regels voor elektronisch roken op korte termijn wil aanscherpen en de minimumleeftijd om een e-sigaret te mogen kopen, net als bij alcohol en tabak, wil gaan verhogen naar 18 jaar. Om die voornemens te onderbouwen doet hij wel een aantal belangrijke uitspraken.

Van Rijn: “Het klopt dat het (elektronisch roken – red)  minder slecht is dan het roken van gewone sigaretten. Sommige mensen gebruiken het ook om zeg maar van de rookverslaving af te komen”.

Volgens de minister geven zowel het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nu aan dat elektronisch roken een goed alternatief is voor roken. Omdat er echter nog steeds schadelijke stoffen bij vrijkomen, is het niet de bedoeling dat jongeren onder de 18 aan de e-sigaretten gaan. Daarom gaat de minimum leeftijd waarop je de e-sigaret mag kopen per mei 2016 omhoog naar 18 jaar.

De NOS op 3-uitzending is HIER terug te zien. De bijdrage van Staatssecretaris Van Rijn over de e-sigaret start na 5 minuten en 43 seconden.

Ik steun e-smoking

Ondertussen is er op social media een nieuw initiatief gestart om dampen te promoten. Daarbij is het de bedoeling zo veel mogelijk foto’s te verzamelen waarop dampers zijn te zien met een bordje waarop te lezen is: ‘Ik steun e-smoking. Het redt levens’. Je eigen poster downloaden kan HIER.

Categorieën Gezondheid