Vandaag is in Nederland de nieuwe tabakswet van kracht geworden waarin met verschillende nieuwe regels wordt geprobeerd roken verder te ontmoedigen. En ook de naam is aangepast; men spreekt nu voortaan van de Tabaks- en rookwarenwet. En behalve voor tabaksproducten is de nieuwe wet deels ook van toepassing op de elektronische sigaret. Wat verandert er allemaal voor dampend Nederland?

Tijdelijk warenwetbesluit

Eigenlijk verandert er vanaf vandaag niet zo heel veel. De meeste wijzigingen vonden al plaats op zondag 1 februari 2015 toen we in Nederland te maken kregen met een tijdelijk warenwetbesluit voor de e-sigaret waarin aangescherpte regels voor elektronisch roken waren opgenomen. De bepalingen met betrekking tot de e-sigaret in de nieuwe Tabaks- en rookwarenwet zijn daarop een vervolg.

De belangrijkste zaken die destijds door Staatssecretaris Van Rijn werden ingevoerd zijn:

  • Navultanks van e-sigaretten (clearomizers) mogen maximaal 2 milliliter groot zijn.
  • Nicotine houdende e-vloeistof mag voortaan alleen nog maar verkocht worden in flesjes met een volume van maximaal 10 ml.
  • E-liquid mag voortaan nog slechts maximaal 20 mg nicotine per milliliter vloeistof bevatten.

Daarnaast zijn er toen al veel strengere eisen gesteld aan de verpakking van de e-sigaret en dan vooral voor de nicotine houdende navullingen. Zo moeten zowel elektronische sigaretten als navulverpakkingen een kinderveilige sluiting hebben en moet elke verpakking voorzien zijn van een bijsluiter met daarop aanwijzingen, waarschuwingen en andere relevante informatie. Tevens moeten alle verpakkingen, bijsluiters en reclame-uitingen duidelijk waarschuwen voor de verslavende werking van nicotine en mogen ze geen claims met betrekking tot de gezondheid bevatten.

Leeftijdsgrens

De belangrijkste wijzigingen die nu ingaan zijn het officiële verbod van verkoop van e-sigaretten en e-liquids met nicotine aan jongeren onder de 18 jaar en een algeheel verbod op reclame voor nictotinehoudende damp-producten. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) gaf afgelopen december nog aan dat er tevens een verkoop- en reclameverbod van producten zonder nicotine, inclusief de shishapen dus, aan kinderen onder de 18 zou komen, maar dat zal naar verwachting nu op zijn snelst pas in het najaar gebeuren.

Waar je tevens rekening mee moet houden:

  • Het zal een stuk moeilijker worden via andere EU-lidstaten e-sigaretten, onderdelen of liquid te bestellen;
  • In veel winkels mag je de e-sigaret of onderdelen niet meer bekijken. Dit mag vanaf nu alleen nog in speciaalzaken;
  • De e-sigaret valt nu onder de tabakswet, maar daarmee is niet gezegd dat er vanuit de overheid nu ook een verbod is op dampen in openbare gelegenheden;
  • Je zult je vanaf nu moeten identificeren bij aanschaf van damp-producten, zeker in de fysieke winkels. Hoe men dat voor online-verkoop gaat oplossen, is nog even afwachten.
Categorieën Regelgeving