Vanaf aanstaande zondag, 1 februari 2015, kan niemand er meer om heen. Dan wordt het nieuwe, tijdelijk warenwetbesluit voor de e-sigaret van kracht en krijgt de Nederlandse damper te maken met aangescherpte regels voor elektronisch roken. Maar wat gaan we er van merken? Wij zeten de belangrijkste gevolgen voor je op een rijtje.

Aangescherpt
Het tijdelijk warenwetbesluit voor de elektronische sigaret waar alle e-rokers maar bovenal e-sigaretshops vanaf 1 februari 2015 mee te maken krijgen, is het gevolg van de aangescherpte warenwet zoals die op 24 november 2014 door Staatssecretaris Van Rijn is gepubliceerd. Daarmee zijn wettelijk een aantal specifieke eisen toegevoegd met betrekking tot de veiligheid, kwaliteit, etikettering en reclame van de e-sigaret.

Staatssecretaris Van Rijn (zie foto) heeft in de wet veel aandacht besteed aan de verpakking van de e-sigaret, maar bovenal de nicotine houdende navullingen. Zo moeten zowel elektronische sigaretten als navulverpakkingen een kinderveilige sluiting hebben en moet elke verpakking voorzien zijn van een bijsluiter met daarop aanwijzingen, waarschuwingen en andere relevante informatie. Tevens moeten alle verpakkingen, bijsluiters en reclame-uitingen duidelijk waarschuwen voor de verslavende werking van nicotine en mogen ze geen claims met betrekking tot de gezondheid bevatten.

Veel nieuwe voorschriften zijn gericht op nicotine-houdende e-liquid. De belangrijkste en meest ingrijpende regels op dat gebied zijn:

Navulreservoirs van elektronische sigaretten (clearomizers) mogen maximaal 2 milliliter groot zijn. Populaire e-rook producten met een grotere tank, zoals de Joyetech eGrip (3,6 ml), de KangerTech Emow Mega (2,8 ml) en de eGo ONE XL (2,5 ml) mogen hierdoor vanaf 1 februari in Nederland dus niet meer verkocht worden.
Nicotine houdende e-vloeistof mag voortaan alleen nog maar verkocht worden in flesjes met een volume van maximaal 10 ml. En dit raakt bestaande e-rokers flink in de portemonnee, want grotere verpakkingen zijn relatief bijna altijd een stuk goedkoper.
E-liquid mag voortaan nog slechts maximaal 20 mg nicotine per milliliter vloeistof bevatten. Dit is een maatregel die minder mensen zal raken, al is er zeker een flink aantal dampers die nu bijvoorbeeld 24 mg/ml koopt en dus iets terug zal moeten.

Esigbond
De organisatie waarin de Nederlandse verkopers van e-sigaretten en aanverwante producten zich hebben verenigd, de Elektronische Sigaretten Bond Nederland (kortweg Esigbond), zegt in een persbericht van 1 december geschokt te zijn door de inhoud van deze nieuwe wetgeving en veegt vervolgens volledig de vloer aan met de nieuwe regels die in de aangescherpte Warenwet zijn vastgelegd. De Wetgeving staat volgens de bond vol met onjuistheden en regelt op geen enkele manier wat nu juist wel heel goed geregeld had moeten worden, met name het uitsluiten van het gebruik onder de 18 jaar.

De Esigbond stelt in het persbericht ondubbelzinnig vast dat de beleidsmakers van het Ministerie van VWS door onkunde en onwetendheid nu een wet heeft opgesteld die de plank volledig mis slaat en meer kwaad doet dan goed.

Categorieën Regelgeving