We hebben de smaak te pakken; na onze recente review van de KangerTech EMOW Startset nemen we opnieuw een geavanceerde e-sigaret voor de gevorderde damper in onze testlab onder handen. Nu is het de beurt aan één van de populairste Box Mods van dit moment, de Joyetech eGrip. Deze qua vormgeving zeer bijzondere elektronische sigaret biedt uitgebreide instelmogelijkheden en een groot gebruiksgemak.

Joyetech
Het bedrijf Joyetech, opgericht in december 2007, is één van de grondleggers van de moderne elektronische sigaret. Hun in 2010 voor het eerst op de markt gebrachte eGO e-sigaret vormt inmiddels de standaard voor vele apparaten met losse batterij en clearomizer/atomizer en met producten als de eGo-C, eGo-T, eGo-CC, eRoll-C en de nieuwe eGo ONE is het nog altijd een zeer prominente speler in de wereld van het dampen.

In het rijtje van de voor Joyetech belangrijke producten die vandaag de dag overal beschikbaar zijn, mag de eGrip, het stralende middelpunt van deze review, zeker niet ontbreken. Geïntroduceerd jongstleden oktober was deze nieuwste innovatie van Joyetech eigenlijk direct al een forse hit en is het enige maanden later nog altijd een zeer gewilde optie voor de gevorderde e-roker die op zoek is naar een krachtige en bovendien behoorlijk opvallende e-sigaret.

Wie een Joyetech eGrip wil aanschaffen kan daarvoor online terecht bij de meeste e-sigaret webshops. Je moet er dan rekening mee houden zo’n € 65,- kwijt te zijn en ontvangt voor die prijs een klein formaat doosje met daarin:

1x Joyetech eGrip e-sigaret;
1x mondstuk/driptip;
2x Joyetech CS atomizer (1,5 Ohm);
1x Joyetech multi tool;
1x USB-oplader plus muur-adapter.

Vormgeving
Het eerst wat opvalt aan de eGrip is vanzelfsprekend het uiterlijk. Deze Joyetech is een Advanced Personal Vaporizer in de vorm van een zogenoemde Box Mod, waarbij in dit geval zowel de batterij, de verdamp-unit als de e-liquid-tank in één behuizing zijn verenigd. En dat maakt dat de eGrip in niets meer lijkt op een traditionele sigaret en meer wegheeft van een uit de kluiten gewassen gasaansteker zoals we die kennen van het merk Zippo.

De eGrip is echt een forse jongen. Qua formaat valt het allemaal nog enigszins mee, want de body meet een hoogte van 75 millimeter, breedte van 45 mm en dikte van 20 mm. Dat is overigens zonder de driptip (mondstuk) die daar nog eens 2,5 centimeter bovenuit steekt, maar het geheel past uitstekend in de palm van je hand. Echt indrukwekkend wordt het dan ook pas als we deze e-sigaret op de weegschaal leggen: helemaal compleet en volledig gevuld met e-liquid weegt het apparaat een indrukwekkende 192 gram! Met recht een zwaargewicht dus…

Zoals gezegd is de eGrip een apparaat waarbij alle functies in één body zijn verenigd. Maar toch zijn er wel een paar min of meer zelfstandige onderdelen te beschrijven. Allereest is er aan de onderzijde de los te draaien base met daarin geschroefd de Joyetech CS atomizer van 1,5 Ohm. Aan de bovenzijde zien we het mondstuk (ook wel driptip genoemd) met een lengte van 2,5 centimeter en voorzien van een standaard 510-aansluiting.

Joyetech eGrip body
In de body van de eGrip, leverbaar in zwart, rvs, houtmotief en camo-look, bevinden zich zowel de oplaadbare batterij als de e-vloeistof tank. En bij beide heeft Joyetech gekozen voor serieuze varianten: zo heeft de batterij een indrukwekkende capaciteit van 1.500 mAh en is de tank groot genoeg voor 3,6 milliliter e-liquid.

Bekijken we de eGrip rondom dan zien we aan de onderkant de inkeping (1) voor het losdraaien van de base plus coil, de mini-USB aansluiting (2) voor het opladen van de batterij en het gaatje (3) waardoor tijdens het inhaleren lucht wordt aangezogen. Het laatste pijltje op de foto (4) wijst naar een klein schroefje waarmee die luchtinvoer kan worden geregeld. Deze e-sigaret beschikt namelijk over een regelbare Airflow die op je persoonlijke voorkeur kan worden afgestemd. Daarvoor draai je het schroefje vast voor geen tot weinig en verder open voor steeds meer lucht tijdens het nemen van een trekje. Zowel het schroefje als de base kunnen open en dicht worden gedraaid met de meegeleverde, ook op de foto zichtbare Joytech multi tool.

Variabel wattage + vulopening
Een belangrijk aspect van de eGrip is zeker het variabele wattage waarover het apparaat beschikt. Door middel van een draaischijfje aan de zijkant is de batterij van deze Joytech in kleine stapjes instelbaar van 8 tot 20 Watt. Daarbij geldt dat hoe hoger het wattage, hoe warmer de coil wordt en hoe meer e-liquid er wordt verdampt. In het midden van de schijf bevindt zich de knop waarmee de batterij wordt geactiveerd. Tevens kun je daarmee, door deze vijf keer binnen drie 3 seconden in te drukken, de eGrip volledig uit- en weer inschakelen. Onder dit alles is een klein led-lampje geplaatst dat een indicatie geeft van de resterende batterij-capaciteit door sneller te gaan knipperen naarmate de batterij leger raakt. Volledig opladen duurt een kleine twee uur.

Het wat mij betreft absolute hoogtepunt van de eGrip vinden we aan de andere kant van de body waar onder een klepje een heuse vulopening voor e-liquid is te vinden. En dat is echt superhandig. Want waar je bij andere navulbare e-sigaretten meestal de hele base plus coil moet verwijderen om vloeistof bij te vullen, doe je dit bij deze Joyetech veel eenvoudiger en bovendien zonder geklieder; simpelweg klepje open, het vloeistof-niveau – met bij voorkeur een naaldflesje – op peil brengen, klepje weer dicht en klaar! Een enorm pluspunt!

In de praktijk
De vraag is nu natuurlijk hoe de eGrip met al deze geavanceerde oplossingen en mogelijkheden in de praktijk e-rookt? Nou die vraag is bijzonder eenvoudig te beantwoorden: gewoon als een zonnetje! Wat een dampmachine is dit zeg! De hoeveelheid ‘rook’ die je er mee kan produceren is in één woord indrukwekkend en, nog veel belangrijker, deze Joyetech geeft mijn huidige all-day-vape (Gold Ducat van Inawera met een vleugje Millers Juice Silverline Menthol) er een heel nieuwe smaakdimensie bij. Heerlijk!

In eerste instantie leek de in de verpakking standaard in de eGrip body gemonteerde coil niet helemaal vlekkeloos te werken en had ik wat last van dryhits en bijsmaakjes. Dat was echter met het los meegeleverde tweede exemplaar gelukkig verholpen. Extra Joyetech CS atomizers zijn overigens heel flink aan de prijs: je koopt ze per vijf voor rond de € 3,50 per stuk en moet – afhankelijk van je damp-gedrag – rekening houden met vervangen iedere één tot drie weken.
Joyetech eGrip
• Online prijs € 64,95
• Batterij 1.500 mAh
• Variabel wattage? (8-20 W)
• Variabele luchtinlaat?
• Inhoud tank 3,6 ml

Joyetech eGrip RBA
Voor wie de standaard atomizers te duur vindt en tevens meer controle wil over de coils, is er sinds eind 2014 een complete rebuildable lijn (RBA – Rebuildable Atomizer) voor de eGrip beschikbaar. Daarbij koop je voor een dikke € 10,- de Joyetech eGrip RBA Base en kun je vervolgens de coils zelf vervangen door of de standaard Joyetech eGrip RBA Coils (5 stuks € 4,50) of exemplaren die je helemaal zelf maakt. En daarmee is de eGrip zo maar ook een serieuze optie voor de gevorderde dampen die graag wil recoilen en z’n eigen wick-materiaal wil gebruiken. Zeker iets wat we op korte termijn ook hier zullen gaan uitproberen…
CONCLUSIE

Laten we er maar niet te lang om heen draaien: we zijn inmiddels volledig verslaafd aan de eGrip. Wat een geweldige Box Mod e-sigaret heeft Joyetech hiermee in de markt gezet. Met de forse batterij, de grote tankcapaciteit, het variabele wattage en de instelbare luchtstroom blijft er nauwelijks nog iets te wensen over. Ja, een aparte vulopening om zonder gekleider e-liquid bij te kunnen vullen graag! Oh, die is ook al aanwezig! En dan hebben we het nog niet eens over de – ook al op laag wattage – enorme dampproductie, de onovertroffen smaak en hoe fijn deze topper in de hand ligt.

Is de eGrip met al zijn mogelijkheden dan alleen voor de gevorderde damper? Wij denken het niet! Sterker nog: heb jij je als beginnende damper goed georiënteerd, her en der wat geprobeerd en ben je er op basis daarvan zeker van dat e-roken ook iets voor jou is, dan kunnen we de eGrip alleen maar van harte aanbevelen voor een uitstekende eerste echte stap in de wereld van het dampen. Succes verzekerd…

Categorieën Review