In verband met het uitstalverbod zijn de afbeeldingen uit dit artikel verwijderd.
LET OP: Onderstaande review is oorspronkelijk geschreven in oktober 2014. We hebben ‘m nu een beetje opgefrist, maar verder nauwelijks iets aan de tekst veranderd…

Tijdens de Tabak Plus beurs op maandag 13 oktober in Rotterdam kwamen we onder andere terecht op de stand van het bedrijf Elevenly uit Veghel, de officiële distributeur van de elektronische sigaretten van SmokeStik. Na een prettig gesprek onder het genot vahttps://www.e-sigaret-site.nl/wp-content/uploads/2014/10/smokestik_1.jpg.webpn wat testexemplaren van de e-sigaret en een paar mailtjes een dag later met het hoofdkantoor was het snel geregeld: we gaan de SmokeStik testen.

SmokeStik is een van oorsprong Canadese producent van e-sigaretten en in het thuisland en de VS al jaren één van de grotere spelers op de e-sigaret markt. De producten vallen daar onder de strenge regelgeving van deze landen en dat garandeert een optimale kwaliteit. Hierdoor is SmokeStik, ook in Europa, in staat een levenslange fabrieksgarantie te geven aan al haar gebruikers!

SmokeStik Startsets (Vanaf € 19,50)
SmokeStik cartridges (€ 14,95; vijf stuks)

Starterskits

SmokeStik biedt een grote aantal starterkits. Bekijken we deze echter wat beter dan blijkt dat alle varianten in principe dezelfde onderdelen bevatten (USB oplader, 220v adapter, 12V adapter, 3 cartomizers en handleiding) en slechts verschillen qua kleur en capaciteit van de twee meegeleverde batterijen. Dat zorgt ook voor het prijsverschil tussen de sets.

In totaal zijn de volgende zeven kits beschikbaar (met achtereenvolgens de kleur van de batterij, de capaciteit in milliampère-uur en de adviesprijs voor consumenten):

 • SmokeStik starterkit Premium (wit, 180 mAh, € 69,50)
 • SmokeStik starterkit Jet (zwart, 180 mAh, € 79,50)
 • SmokeStik starterkit Hendu Elite (RVS, 180 mAh, € 79,50)
 • SmokeStik starterkit Pink (roze, 180 mAh, € 79,50)
 • SmokeStik starterkit Pitbull (RVS, 240 mAh, € 89,50)
 • SmokeStik starterkit Halligan (rood, 240 mAh, € 89,50)
 • SmokeStik starterkit MaxxQ (zwart, 240 mAh, € 89,50)

Update 2021: de prijzen van de SmokeStik-startsets zijn inmiddels flink gedaald. Zo is er al een introkit voor 19,50 en koop je bijvoorbeeld de Halligan-set nu voor € 47,50!

Wij ontvingen van Elevenly, binnen drie dagen na het eerste contact op Tabak Plus, een forse doos review-materiaal met daarin de Premium- en Pittbull-kit, in totaal acht pakjes cartomizers in verschillende smaken en nicotine-gehaltes, een opbergdoosje en vijf wegwerp e-sigaretten van SmokeStik. Ruim voldoende voor een uitgebreide review…

 

Smaken

Ook op het gebied van smaken is er weinig meer te wensen over bij SmokeStik. Zo is de tabaksmaak (Tobacco) verkrijgbaar met de nicotine-gehaltes van 16 mg (Full-rood), 12 mg (Medium-blauw), 8 mg (Low-geel) en 0 mg (None-grijs) nicotine per milliliter e-vloeistof en kun je kiezen voor een bruine of een zwarte kleur filter. De Menthol van SmokeStik is in ons land verkrijgbaar met 12 of 0 mg nicotine met dezelfde keuze qua filterkleur. Navullingen kosten € 15,- per 5 stuks.

Daarnaast heeft het merk een vijftal niet-tabaksmaken: Appel, Aardbei, Kers, Cappuccino en Vanille welke worden geleverd in een stuk grotere filter dan de Tobacco en Menthol die volgens SmokeStik twee keer zo veel e-liquid bevat. Deze zogenoemde XL cartomizers zijn uitsluitend verkrijgbaar in de nicotinesterkte Full (16 mg) in de kleur zwart. Navullingen van de XL kosten € 22,50 per 5 stuks.

Voor we daadwerkelijk aan het dampen slaan, eerst nog even wat meer informatie over de batterijen. Zoals aangegeven zijn er zeven verschillende batterijen waarbij de Premium, Jet, Hendu Elite en Pink een capaciteit hebben van 180 mAh en de Pitbull, Halligan en de MaxxQ 240 mAh. De korte baterijen hebben zonder filter een lengte van 68 mm, de langere meten 77 mm. De varianten die wij tot onze beschikking hebben, de Premium en de Pitbull, meten met de gewone filters respectievelijk 10,4 en 11,3 mm en wegen 16 en 18 gram. Met de XL cartomizers wordt dat 10,9 cm voor de Premium en 11,8 voor de Pitbull. De toename in gewicht met de XL is minder dan een gram. Allemaal cijfers die heel gebruikelijk zijn voor A-sigaret look-a-likes.

Wat is wat?

Genoeg voorinformatie nu; we gaan dampen. Voor mij liggen de vier volledig opgeladen batterijen uit de Premium- en de Pitbull-kit en de drie bruine cartomizers die standaard in de premium-kit worden meegeleverd. Deze heb ik enige dagen geleden al uit de verpakking gehaald voor het maken van de foto’s bij deze review en dat stelt mij nu direct voor een probleem. Ik weet dat het een Tobacco 16 mg, een Tobacco 12 mg en een Menthol 12 mg moeten zijn, maar dat is op geen enkele manier meer terug te vinden. Een kijkje op de nog ongeopende exemplaren uit de Pitbull-kit leert mij dat de smaak en nicotinegehalte wel staat vermeld op de blister waar ze per stuk in verpakt zijn, maar dus niet op de uitgepakte, losse filters zelf. Niet handig als je af en toe van smaak wisselt en dus verschillende half lege cartomizers hebt staan.

Tobacco

Voor de zekerheid toch maar overgestapt op de drie zwarte filters uit de Pitbull-kit. Dan weet ik in ieder geval zeker wat ik damp. Ik begin met het op een Premium-batterij schroeven van de Tobacco Full (16 mg). Zo, die knalt er behoorlijk in! Een paar keer trekken aan de cartomizer zorgt voor flink hoeveelheden damp en een duidelijk prikkel achterin de keel (throat hit). En de tabaksmaak is mooi zacht, ietwat zoet en met een piepklein zuurtje. Smakelijk.

Dan is de 12 mg Tobacco aan de beurt. Deze test ik op de grotere Pitbull-batterij. Deze heeft, terwijl hij aan de tip rood/oranje opgloeit bij zuigen, net als de Premium-batterij een mooie vrije luchtstroom waarbij de lucht voornamelijk wordt aangezogen door twee kleine gaatjes bij de schroefdraad. De lichtere Tobacco is vanzelfsprekend nog iets zachter dan de 16 mg, maar de smaak is verder vrijwel identiek en ook qua dampvolume constateer ik geen verschillen.

De derde standaard in de kit meegeleverde cartomizer, de Menthol 12 mg die ik test op de tweede Pitbull-batterij, lijkt in eerste instantie wat minder damp te produceren, maar komt na een paar krachtige trekjes toch ook goed op gang. De smaak is, zoals je van een Menthol mag verwachten: fris met een nog enige tijd in de hele mond achterblijvende prettige koele prikkeling. Prima dus.

Zoals al beschreven heeft SmokeStik naast de Tobacco en Menthol nog een vijftal smaken in het assortiment. Deze zijn alleen verkrijgbaar in zwarte XL-cartomizers met een bijna dubbele hoeveelheid e-liquid en in Nederland (helaas) alleen in een zware variant met 18 mg nicotine per milliliter vloeistof. Je moet dus wel wat nicotine kunnen verdragen om deze te gebruiken en dat is toch wel bijzonder jammer.

Hierbij een korte, persoonlijke omschrijving van deze smaken:

 • SmokeStik Appel (XL, 18 mg): Je proeft hierin de appel wel, maar het houdt niet over. Had wat mij betreft allemaal best wat frisser en fruitiger gemogen.
 • SmokeStik Cappuccino (XL, 18 mg): Duidelijk aanwezigheid van koffie en ook de romigheid van cappuccino is te proeven. Af en toe dringt er echter een wat minder lekker bijsmaakje door.
 • SmokeStik Kers (XL, 18 mg): Niet erg aanwezige kersensmaak. Beetje onduidelijk wat je dan wel proeft.
 • SmokeStik Aardbei (XL, 18 mg): Geslaagde smaak waarin de zomerkoninkjes met een klein zuurtje duidelijk aanwezig zijn.
 • SmokeStik Vanille (XL, 18 mg): Redelijk vanille-smaak maar helaas met dezelfde bijsmaak als de cappuccino.

Logo en internet

Tenslotte nog wat afsluitende opmerkingen. Zo vind ik het persoonlijk jammer dat het logo van SmokeStik zo enorm groot op de Premium en andere batterijen staat. Op die manier ben je de hele dag wel een erg opvallende reclamezuil voor het merk. Dat is beter geregeld op de Hendu Elite en de Pitbull, beide zilver-kleurig en met een veel subtielere aanwezigheid van de merknaam.

SmokeStik richt zich voor de verkoop van hun e-sigaret in Nederland vooral op fysieke winkels in het retailkanaal. De filosofie daarachter is dat men de klant graag met goede, persoonlijke voorlichting aan het e-roken brengt. Op zich is deze gedachte natuurlijk wel te prijzen, maar online verkoop blijft hierdoor een wat ondergeschoven kind. En dat is toch jammer in een tijd dat de gemiddelde consument meer en meer inkopen wil doen via Internet vanwege het gemak en de toch vaak ook gunstiger prijzen.

CONCLUSIE

De producten van SmokeStik zijn technisch van een prima kwaliteit. De starterkits zijn lekker compleet, maar wel behoorlijk aan de prijs. Je krijgt daarvoor, bijvoorbeeld bij de Pitbull-kit, echter een heel fraaie en chique e-sigaret met ruim voldoende capaciteit waar niemand zich een buil aan zal vallen. Of SmokeStik ook echt iets voor jou is, staat of valt dan ook met wat je van de smaken vindt. Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik denk dat de Tobacco en Menthol door velen als prettig en smakelijk zullen worden ervaren. Minder enthousiast ben ik over de XL-smaken. Op de wel prima Aardbei na, vind ik die minder geslaagd. Of dat ook voor jou geldt, kun je maar op één manier te weten komen: een keer uitproberen!

Categorieën Producten

0 Comments

Geef een antwoord

Avatar placeholder