LET OP: Onderstaande review dateert al van 7 november 2014. We hebben ‘m in 2021 qua opmaak een beetje opgefrist, maar ‘for old times’ sake’ verder niets aan de tekst veranderd…

• ZenSations startset kopen? ZenSations E-Hookah e-sigaret »
• ZenSations refills kopen? ZenSations refills »

Op de TabakPlus-beurs (12 en 13 oktober 2014 in Rotterdam) was er een grote stand van een nieuw, Nederlands e-sigaret-merk: ZenSations. Het bedrijf presenteerde daar een uniek concept zoals we dat nog niet eerder tegenkwamen. En als alles goed gaat zullen deze bijzondere elektronische sigaretten vanaf deze maand te koop zijn bij diverse verkooppunten in Nederland.

We kregen de gelegenheid de producten alvast te reviewen.

ZensationsEén ding is zeker: de ZenSations e-sigaret (of E-Hookah zoals het bedrijf zelf op de verpakkingen zet) lijkt in niets op de e-sigaretten die we tot nu toe voor deze website getest hebben. Het basisprincipe is natuurlijk wel hetzelfde: door het zuigen aan een filter wordt volautomatisch e-liquid met of zonder nicotine verdampt die vervolgens kan worden geïnhaleerd. Hoe dat bij ZenSations is uitgewerkt qua werking en vormgeving is echter compleet anders dan bij andere merken.

Drie delen

De e-sigaret van ZenSations bestaat uit drie delen. Allereerst is er de forse batterij, verkrijgbaar in drie kleuren (donkerblauw, licht grijs en donkergrijs) en met een fijn groot vermogen van 350 mAh. De batterijen zijn bekleed met een rubberachtige toplaag die bij het vasthouden prettig aanvoelt en zorgt voor een goede grip. Bij inhaleren gloeit de zilverkleurige tip helder wit op en daarbij wordt de ZenSations Z zichtbaar. De aangezogen lucht heeft een perfect vrije stroom vanuit drie kleine openingen bij de batterij-tip.

Het tweede deel zijn de ook flink uit de kluiten gewassen zogenoemde cartomizers, het gedeelte dat de e-liquid bevat. Deze hebben aan de ene kant een schroefdraad voor montage aan de batterij en aan de andere kant een soort rietje met gaatjes waar het derde en laatste deel van de e-sigaret, een zacht filtertje, overheen wordt geschoven. Deze constructie zorgt er voor dat eventuele lekkages of condensvocht nooit in de mond van de gebruiker terecht komt. En omdat je bij iedere cartomizer altijd minstens twee mondstukjes krijgt, kun je deze af en toe vervangen voor extra hygiëne. Uniek en bijzonder fraai!

De complete, gebruiksklare ZenSations E-Hookah meet qua lengte 13,4 cm en weegt zo’n 25 gram.

Zensations

Starterkits

Wie met de ZenSations aan de slag wil, zal moeten beginnen met de aanschaf van een starterkit. Je krijgt dan een keurig, handzaam etuitje met een zachte buitenkant en magneetsluiting. Daarin vind je de volgende zaken:

  • 1 batterij (licht grijs, donkergrijs of donkerblauw);
  • 1 cartomizer met reeds opgeschoven mondstuk;
  • 2 extra mondstukjes;
  • 1 USB batterij-oplader.

De starterkits van ZenSations hebben een bijzonder vriendelijke consumentenadviesprijs van € 14,95 (per half maart 2015: € 17,95). Er is daarbij keuze uit een witte, een zwarte of een blauwe versie (met batterij in dezelfde kleur), elk op z’n beurt verkrijgbaar met alle smaken. Daarvan zijn er op dit moment zeven verschillende beschikbaar, altijd met een vast nicotine-gehalte. Per smaak zelf de hoeveelheid nicotine bepalen is er dus helaas (nog?) niet bij. Verderop in deze review bespreken we alle smaken afzonderlijk…

De praktijk

Oké, aan de slag dan nu. We schroeven een volledig opgeladen batterij op een Tobacco-cartomizer (de enige smaak met het behoorlijk hoge nicotinegehalte van 1,8%) en nemen een eerste hijs. Deze blijkt er direct behoorlijk in te hakken met een flinke prikkel in de keel (throat hit). We moeten wel wat harder en langer trekken dan we gewend zijn, maar de hoeveelheid damp is dan ook indrukwekkend. Erg prettig is het mondstukje dat zacht is en in doorsnee ook een stuk kleiner dan bij andere merken, wat weer bijdraagt aan een heel plezierige rookervaring.

De Tobacco-smaak is overigens heel zacht en mooi rond met een klein zoetje. Gewoon smakelijk. Jammer dat deze alleen beschikbaar is met 18 mg nicotine per milliliter e-vloeistof. Voor mij persoonlijk (ik zit voor dagelijkse gebruik nu op 3 tot 6 mg) is dat inmiddels te veel.

Zensations

Refills

Is de cartomizer uit je startset leeg, dan dien je zogenoemde refills van ZenSations aan te schaffen. Deze hebben een adviesprijs van € 5,95 (per half maart 2015: € 7,95) en daarvoor krijg je per verpakking twee nieuwe navullingen in de smaak van je keuze en vier extra mondstukjes. Iedere cartomizer zou volgens opgave van de fabrikant goed zijn voor tot zo’n 500 trekjes. Dit zal sterk afhangen van je manier van e-roken, maar dat ZenSations langer meegaat dan menig ander merk, willen we, ook gezien het formaat van de navullingen, best wel geloven. En dan is de genoemde prijs per twee cartomizers toch heel schappelijk.

Naast de al besproken Tobacco (met 1,8% nicotine) zijn er nog zes andere smaken waar je uit kunt kiezen; elk met een vast nicotine-gehalte. Ook deze hebben we getest. Hierbij een overzicht met tussen haakjes het nicotine-gehalte en daarachter mijn persoonlijke mening.

  • Menthol (1,5%) – Explosieve methol-smaak, maar helaas met een wat bittere nasmaak;
  • Coffee (0,9%) – Gebrande bonen met een vleugje zoete karamel. Lekker, maar had wat voller mogen zijn;
  • Vanilla (0,9%) – Behoorlijk zoete, best smakelijke liquid, waar ik de vanille slechts op de achtergrond proef;
  • Apple (0,9%) – Aardig, iets zoete smaak waar met beetje vertraging de appel toch goed in doorklinkt;
  • Energy (0,9%) – Een wat fruitige of zelfs bloemachtige smaak met klein zuurtje. Heel aangenaam;
  • Tropical Fruits (0,0%) – Zoet met redelijk wat fruit accenten. Had wel beetje citrus-frisheid kunnen gebruiken.

Om niet alleen af te hoeven gaan op mijn smaakervaring, is het wellicht ook aardig de sfeerimpressie-video te bekijken van de smaaktest die ZenSations afgelopen zomer organiseerde in ’s Hertogenbosch. Daar kon een consumentenpanel van 160 personen die zich zelf had aangemeld kennismaken met het nieuwe e-sigaret concept van ZenSations.

CONCLUSIE

ZenSations zet met hun elektronische sigaret een compleet nieuw en volledig uniek concept in de markt van het e-roken. En over de werking er van hebben we tijdens de testperiode helemaal niets te klagen gehad. Wel zorgt deze oplossing voor een redelijk grote en zware e-sigaret (E-Hookah). Maar je krijgt daar wel een grote batterijcapaciteit en lang meegaande cartomizers met een heel prettig mondstukje voor terug. En dat alles voor prima prijzen. Of ZenSations met dit alles echt dé nieuwe senatie in e-rookland wordt, hangt mede af van hoe succesvol men is bij het in de winkels beschikbaar krijgen van het product. Met het inmiddels inzetten van volop commercials en reclame op tv doet men er in ieder geval alles aan.

Over smaak valt niet te twisten, maar ik vind de liquids die ZenSations gebruikt over het algemeen heel behoorlijk. Jammer van de beperkte keuzevrijheid qua nicotine-gehalte per smaak. Is dat voor jou geen probleem, dan kun je met een gerust hart eens een setje uitproberen.

• ZenSations startset kopen? ZenSations E-Hookah e-sigaret »
• ZenSations refills kopen? ZenSations refills »

Update 20 november 2014
ZenSations heeft inmiddels een eigen webshop geopend en is op televisie volop aanwezig met een TV commercial. Daarvan is de slogan “Roken is dodelijk; gebruik ZenSations” en we zien Tony de stuntman die zich zittend in een auto vanaf 30 meter hoogte laat neerstorten. Maar hij neemt, zo horen we zeggen, geen risico’s met z’n leven; hij rookt de ZenSations e-sigaret.

Update april 2015
ZenSations heeft de nicotine-gehalte keuze bij twee smaken inmiddels uitgebreid. Bij Tabak kun je naast de 1,8% nicotine nu ook kiezen voor 1,0% nicotine of nicotine-vrij. Zo’n variant zonder nicotine is er voortaan ook voor de smaak Menthol die al beschikbaar was met 1,5%.

Update 2021
Deze review hebben we voor het eerst online geplaatst op 7 november 2014. Naast wat opmaak-verbeteringen, hebben we qua tekst nauwelijks iets aangepast…

Categorieën Review