Zijn jij en je directe omgeving de stinkende rook, as, peuken en brandgevaar ook zo verschrikkelijk zat? Wil je nu eindelijk wel eens af van die voortdurende aanslag op je longen door teer, koolmonoxide en de vele andere honderden giftige en kankerverwekkende stoffen die in tabak zitten? Dat kan en misschien wel voor de helft van de prijs! Stap over op het nieuwe, groene e-roken met de elektronische sigaret.

Oorsprong

De elektronische sigaret vindt zijn oorsprong in China, waar de chemicus Hon Lik in 2003 zijn eerste prototypen fabriceerden en vanaf 2005 de eerste e-sigaretten commercieel op de markt bracht. Nederland kreeg vanaf 2007 met het nieuwe roken te maken toen de elektronische sigaretten van Supersmoker, E-smoking en Densoms hier in de winkels kwamen.

Sinds die eerste, vaak slecht werkende exemplaren is er veel veranderd in e-smoking land. Nieuwe spelers stapten in de snelgroeiende markt, de technologie voor elektronisch roken verbeterde snel en het aantal e-rokers groeide gestaag. Voorzichtige schattingen gaan inmiddels uit van tussen de 250.000 en 350.000 e-rokers in Nederland en België.

Soorten

Bij de moderne elektronische sigaret onderscheiden we grofweg twee soorten:

  • De ‘Look-a-Like’ e-sigaret; voor de beginner; lijkt qua vorm en grootte sterk op de gewone tabaksigaret;
  • De ‘eGo’ e-sigaret; voor de meer gevorderde damper; met grotere batterij, losse verdamper (clearomizer) en navulbaar e-liquid-reservoir.

1. ‘Look-a-Like’ e-sigaret

Deze vaak sterk op de traditionele filtersigaret lijkende e-sigaret is er als wegwerp en in een oplaadbare uitvoering en bestaat bijna altijd uit twee delen: de batterij (tot zo’n 280 mAh) en de cartomizer (verdamper en e-vloeistof-reservoir in één) die eenvoudig op elkaar worden geschroefd voor optimaal gebruiksgemak. De cartomizers (ook wel cartridges) zijn meestal niet hervulbaar en dienen dus keer op keer in z’n geheel te worden vervangen. Dit type is leverbaar met of zonder nicotine en in die laatste groep valt dan dus ook de bekende shisha-pen.

Het ‘roken’ ook wel dampen van dit soort e-sigaret is meestal vol-automatisch en voor de gebruiker min of meer identiek aan het roken van een echte sigaret met tabak. Het grote verschil is echter dat er bij e-smoking geen verbranding plaatsvindt en geen echte rook vrijkomt, maar dat er via elektronische weg damp wordt gecreëerd. Dit gaat als volgt te werk:

  • Zuigen aan het mondstuk activeert een sensor in het batterij-gedeelte van de elektronische sigaret;
  • De chip geeft als reactie hierop een signaal af aan de batterij waarna deze het LED-lampje laat oplichten en het verwarmingselement in de cartomizer aan het gloeien brengt;
  • Het verwarmingselement in de cartomizer verdampt een kleine hoeveelheid e-vloeistof (ook wel e-liquid genoemd) die vervolgens als ‘rook’ door de gebruiker wordt opgezogen.

Grote en populaire ‘Look-a-Like’ merken zijn onder andere SuperSmoker, Green Smoke, Vapour 2 (was V2 Cigs), Royal Orange, Neo, E-Zmoke en ZenSations.

2. ‘eGo’ e-sigaret

Lijkt qua formaat en uiterlijk in niets op de gewone tabaksigaret en heeft z’n naam te danken aan een krachtige batterij (van 650 tot 1600 mAh) met een universele eGo/510-aansluiting waarop vele verschillende verdampers (clearomizers) kunnen worden geschroefd. Deze clearomizers zijn vaak opgebouwd uit verschillende losse elementen zoals de basis (1 in afbeelding hiernaast), de coil (2), de tank (3) en een mondstukje (4).

Activeren van de batterij gaat niet automatisch en dient meestal te gebeuren door het indrukken van een knopje, waarna de coil in de clearomizer de e-vloeistof verdampt. Tegenwoordig vind je in dit segment e-sigaretten met vele geavanceerde functies zoals variabel voltage en instelbare luchtinlaat (Airflow Control). Populaire merken zijn KangerTech (eVod, EMOW), Joyetech (eRoll-C, eGrip, eGo ONE) en Innokin (iTaste, Cool Fire).

Tenslotte zijn er ook nog e-sigaretten voor de echt heel ervaren dampers. Deze Advanced Personal Vaporizer (APV of APV Mods) en zijn vaak zeer krachtig en hebben zeer uitgebreide instelmogelijkheden. Op deze website laten we deze groep grotendeels buiten beschouwing.

Voordelen

Bij het gebruik van de e-sigaret vindt er geen verbranding plaats; er wordt slechts e-vloeistof verdampt en vermengt met lucht. Dit is een groot verschil ten opzichte van gewoon roken, aangezien er bij verbranding van tabak bijna 4000 kankerverwekkende stoffen vrijkomen. De longen blijven bij elektronisch roken gespaard van de negatieve effecten van tabaksrook. Bijkomende voordelen zijn het ontbreken van brandgevaar en stank.

De e-vloeistof (e-liquid) in elektronische sigaretten bestaat uit een mengsel van water, smaakstoffen, propyleen glycol (PG), plantaardige glycerine en, als men daarvoor kiest, nicotine. De propyleenglycol en plantaardige glycerine (stoffen die ook voorkomen in verschillende voedingsmiddelen) helpen het e-mengsel vers te houden in de cartomizer en maken het mogelijk de vloeistof makkelijk tot damp om te zetten tijdens het e-roken.

Shop!

Op deze website bieden we nieuws, reviews en achtergronden over elektronisch roken en binnenkort ook een shop voor al je bestellingen.

E-rook ze!

Categorieën Uitgelicht