LET OP: onderstaande top 2020 e-sigaretten is de afgelopen tijd regelmatig bijgewerkt op basis van de actuele stand van zaken. De eerste publicatie dateert van donderdag 7 maart 2020.

Wil je overstappen op dampen en daarom op zoek naar de beste e-sigaretten van 2020? Zoek niet verder! Wij geven je hier in- en overzicht van wat er momenteel op de markt te koop is en helpen je natuurlijk graag aan jouw nieuwe e-sigaret!

Als we het hebben over de beste e-sigaretten van het jaar, dan verdient dat natuurlijk wel wat nuance. Want net als met bijna alles in het leven, is ook de waardering voor een e-sigaret een kwestie van persoonlijke smaak. Maar er zijn natuurlijk wel wat zaken die in het algemeen gelden en jou kunnen helpen bij je keuze.

MTL of DL?

Een manier om de enorme keuze in beschikbare dampers een beetje inzichtelijk te maken, is door te kijken naar de methode van inhalatie. Hierbij onderscheiden wel twee soort:

 1. Mouth-To-Lung (MTL) – Dit betreft e-sigaretten waarbij de damp eerst de mond in wordt getrokken en vanaf daar doorgehaald wordt naar de longen. Deze mond-naar-longen-methode is het meest geschikt voor beginnende dampers omdat het het dichtst in de buurt komt van traditioneel roken van tabak;
 2. Direct Lung (DL) – Hierbij komt de damp direct de longen in met behulp van een e-sigaret met een coilweerstand onder de 1.0 ohm (sub-ohm). Deze manier zorgt voor veel damp, maar daardoor ook een hoog e-liquid-verbruik en is minder geschikt voor starters.

Welke methode – en dus welke e-sigaret of e smoker – voor jou het meest geschikt is, hangt onder andere af wat je persoonlijke behoeftes precies zijn en waar jij je het fijnst bij voelt.

Wat is de beste e-sigaret van 2020?

Terug naar de lijst. We geven je hieronder een overzicht van de beste nu beschikbare e-sigaretten aan de hand van beschrijvingen van de 10 meest populaire merken en hun respectievelijke top-producten. Hopelijk helpen we je daar een flink stuk mee op weg!

1. Justfog

Het Koreaanse Justfog is op dit moment één van de meest toonaangevende fabrikanten op het gebied van elektronisch roken. Het bedrijf heeft inmiddels jarenlange ervaring in het ontwikkelen en vervaardigen van elektronische dampproducten en geniet wereldwijde bekendheid.

Het meest populaire product van Justfog is de al vele jaren beschikbare Q16. En deze e-sigaret is in de loop van de tijd steeds verder doorontwikkeld. De nieuwste uitvoering in de vorm van de Justfog Q16 Pro is er sinds september 2019 en deze beschikt over de volgende eigenschappen:

 • Soort e-sigaret: eenvoudig
 • Inhalatie-methode: Mouth-to-Lung (MTL)
 • Capaciteit batterij: 900 mAh
 • Capaciteit tank: 1,9 ml
 • Regelbare airflow: bottom

Interesse? De Justfog Q16 Pro Startset is (binnenkort) in vier kleuren beschikbaar in onze shop.

Vype ePod

2. Vype

Het Engelse merk Vype is al weer een paar jaar actief in de branche en heeft als missie volwassen rokers en gebruikers van nicotine in het algemeen hoogwaardige alternatieve nicotineproducten te bieden. Het is de enige grote damp-fabrikant met een in het UK gevestigde R&D-faciliteit.

De belangrijkste producten van de fabrikant zijn de Vype ePod en de ook zeer populaire Vype ePen 3. Beide zijn Pod-systemen met ingebouwde batterijen (respectievelijk 350 mAh en 650 mAh) die werken met los aan te schaffen, niet navulbare pod’s, beschikbaar in vele verschillende smaken zoals tabak, mint, appel, kersen, vanille en mango. Er zijn pod’s met naar keuze normale e-liquid en met nicotine salt e-liquid.

Beide e-sigaretten zijn te koop in diverse kleuren en vooral geschikt voor gebruikers die willen stoppen met roken van tabak.

Zowel de Vype ePod Startset als de Vype ePen 3 Startset zijn (binnenkort) beschikbaar in onze shop.

Eleaf iStick

3. Eleaf

Het in de Chinese stand Shenzhen gevestigde Eleaf werd opgericht in 2011 en groeide al snel uit tot één van de bekendste en populairste dampmerken ter wereld. Het meest populaire product van dit merk is zonder twijfel de iStick.

De iStick-serie van Eleaf werd al geïntroduceerd in september 2014 en is sinsdien niet meer weg te slaan geweest uit de wereld van de e-sigaret. De serie bestaat uit vele varianten voor zowel de startende als de meer ervaren damper. Zo zijn er de Eleaf iStick Pico 25, de Eleaf iStick Trim, de Eleaf iStick Melo, de Eleaf iStick Pico 75, Eleaf iStick Pico X en de, waarschijnlijk meest verkochte van alle Eleaf e smokers, Eleaf iStick Basic.

De iStick Basic startset bevat een interne batterij van 2.300 mAh, een Eleaf GS-Air 2 clearomizer met een maximale capaciteit van 2 ml en werkt met Eleaf GS-Air 2 Pure Cotton coils. Al met al een heel krachtige en complete set voor de minder ervaren Mouth-to-Lung (MTL)-damper.

Joyetech AIO Box

4. Joyetech

Het Aziatische bedrijf Joyetech, opgericht in december 2007, wordt algemeen gezien als één van de grondleggers van het elektronisch roken en staat bekend om de hoge kwaliteit en innovatieve product-ontwikkeling. De eerste elektronische sigaret van Joyetech kwam al op de markt in september 2008 in de vorm van de Joye 510, de eerste e-sigaret met een handmatig bedienbare batterij.

De meest populaire elektronisch-roken producten van dit merk op dit moment zijn de Joyetech AIO Box (All-In-One), de Joyetech eVic Basic en nog altijd de Joyetech eGo ONE (V2). Het merk brengt echter met grote regelmaat nieuwe, vaak innovatieve e-sigaretten op de markt.

Zensations

5. Zensations

Bij de introductie van de Zensations ‘E-Hookah’ eind 2014 was snel duidelijk dat het hier een geheel nieuwe manier van dampen in een inventief jasje betrof. Het concept van ZenSations was en is werkelijk uniek en niet te vergelijken met enig ander merk elektronische sigaretten op de markt. De e-sigaret bestaat uit drie delen: de forse batterij met een vermogen van 350 mAh, de cartomizers waar de e-liquid in zit en een los zacht filtertje.

De Zensations e-sigaret refills hebben een mondstuk dat zo ontworpen is dat condens door de zachte filter wordt geabsorbeerd en niet in je mond kan komen. Je kunt daarbij je eigen favoriet kiezen uit verschillende smaken en diverse nicotine-gehaltes.

Lees ook onze originele review uit 2014:
Review ZenSations; sensatie in e-sigaret land?‘.

Vaporesso Target 2 mini

6. Vaporesso

Het merk Vaporesso is opgericht in 2015 door moederbedrijf Smoore dat al meedraait sinds 2006 en daarmee één van de oudgediende in de wereld van het dampen. Deze lange ervaring maakt het mogelijk een belangrijke positie in te nemen met creatieve innovaties, wat onder andere blijkt uit het bezit van ruim 1.000 patenten.

Men heeft verschillende populaire producten zoals de VM Stick in het assortiment, maar de belangrijkste van alle is toch wel de Vaporesso Target 2 mini, een compacte maar uitgebreid instelbare mod. De startset hiervan bevat een batterij met een vernieuwde chipset en een capaciteit van 2.000 mAh en de VM 22 clearomizer waarin je maximaal 2 ml e-liquid kunt doen.

7. Blu

Sinds de oprichting in 2009 zet het merk Blu de persoonlijke ervaring van de gebruiker centraal wat moet resulteren in producten die, door aandacht te besteden aan de directe input van kopers, steeds worden verbeterd.

De meest verkochte Blu is de MyBlu Startset, een Pod-systeem met een interne batterij van 350 mAh die dient te worden opgeladen met behulp van een meegeleverde micro-USB-kabeltje.

Pod’s zijn apart aan te schaffen in verschillende smaken (o.a. Blue Ice, Green Apple, Menthol, Tobacco Roasted Blend, Blueberry en Tobacco American Blend) met nicotinegehaltes van naar keuze 9 mg (Regular) of 18 mg (Intense). De pod’s worden per twee stuks verkocht.

Vaporesso Target 2 mini

8. Aspire

Aspire heeft z’n sporen de afgelopen jaren meer dan verdiend onder dampers. We mogen het in 2013 opgerichte bedrijf inmiddels dan ook gerust rekenen tot één van de toonaangevende merken in de dampindustrie.

Het assortiment van Aspire is behoorlijk breed, met apparaten voor zowel de beginnende als de gevorderde e-roker, voor Mouth-to-Lung én Direct-to-Lung.

Een belangrijk element in het assortiment van Aspire is de krachtige Aspire PockeX Pocket AIO, een alles-in-één e-sigaret om direct goed mee van start te gaan. Deze beschikt over de volgende eigenschappen:

 • Soort e-sigaret: eenvoudig
 • Inhalatie-methode: MTL én DL
 • Capaciteit batterij: 1.500 mAh
 • Capaciteit tank: 2,0 ml
 • Regelbare airflow: top

Smok Novo 2

9. Smok

Smok, opgericht in 2010, is het toonaangevende merk van Shenzhen IVPS Technology, een bedrijf dat zich volledig toelegt op onderzoek en ontwikkeling, productie en verkoop van elektronische sigaretten voor alle markten wereldwijd. Dit heeft geleid tot inmiddels meer dan 80 miljoen consumenten die dagelijks van Smok-producten genieten.

Het Smok-assortiment bestaat uit vele soorten e-sigaretten waaronder diverse Pod-systemen met vele verschillende eigenschappen. Voorbeelden zijn de Smok Novo 2, de Priv N19 en M17, de Infinix 2, de Mag Baby en de SMOK Species.

10. SmokeStik

SmokeStik is een beetje een vreemde eend in dit rijtje omdat het de enige ‘Look-a-Like’ elektronische sigaret, een werkelijk op de traditionele filtersigaret lijkende e-sigaret, is. Deze bestaat uit twee losse delen die je aan elkaar schroeft: de batterij en de zogenoemde cartomizer, een verdamper en e-vloeistof-reservoir in één.

De batterijen zijn te koop in diverse kleuren en met variërende batterij-capaciteiten en hebben dan namen als Premium, Jet, Hendu Elite, Pink, Pitbull en Halligan. De navullingen zijn er in tabak- en mentholsmaak en met nicotinegehaltes van 0, 8, 12 of 18 mg.

Lees ook onze originele review uit 2014:
Review SmokeStik; e-sigaret-topper uit Canada?‘.

Tenslotte

Tot zo ver onze (voorlopige) top 10 van 2020 met meest populaire merken en hun respectievelijke top-producten. Natuurlijk zijn er nog vele andere prima merken, maar als je je in eerste instantie richt op bovenstaande lijst moet er zeker iets voor je bijzitten.

Veel succes met kiezen en veel plezier met dampen!

Categorieën Uitgelicht