In verband met het uitstalverbod zijn de afbeeldingen uit dit artikel verwijderd.
LET OP: onderstaande overzicht van de top 2021 e-sigaretten (merken) wordt met enige regelmatig bijgewerkt op basis van de actuele stand van zaken en de nieuwste ontwikkelingen in de damp-wereld.
De eerste publicatie dateert van 12 januari 2021; de laatste update is van 29 september.

Ga je de stap wagen? Wil je binnenkort overstappen van het traditioneel roken van tabak naar dampen? Dan wil je vast weten wat de beste e-sigaretten van het jaar zijn! Wij van E-sigaret-site Nederland geven je daarom hier een handig overzicht van de belangrijkste e-sigaret-merken die op dit moment op de markt te koop zijn en helpen je zo graag aan jouw nieuwe elektrische/elektronische sigaret!

Als je het hebben over de beste e-sigaretten van het jaar 2021, moeten we daarbij natuurlijk wel een kanttekening maken. Want net als met bijna alles in het leven, is ook de waardering voor een bepaald soort/type e-sigaret uiteindelijk toch een kwestie van persoonlijke smaak. Maar, al zijn wij geen Consumentenbond ;-), we hebben er best een beetje kijk op en kunnen je helpen met zaken die in het algemeen gelden. En zo maken wij je keuze in ieder geval iets makkelijker…

MTL of DTL?

Allereerst: een manier om de enorme keuze in beschikbare dampers een beetje inzichtelijk te maken, is door te kijken naar de methode van inhalatie. Hierbij worden twee soorten onderscheiden:

 1. Mouth-To-Lung (MTL) – Dit betreft e-sigaretten waarbij de damp eerst de mond in wordt getrokken en vanaf daar doorgehaald wordt naar de longen. Deze mond-naar-longen-methode is het meest geschikt voor beginnende dampers omdat het het dichtst in de buurt komt van traditioneel roken van tabak;
 2. Direct Lung (DTL) – Hierbij komt de damp direct de longen in met behulp van een e-sigaret met een coilweerstand onder de 1.0 ohm (sub-ohm). Deze manier zorgt voor veel damp, maar daardoor ook een hoog e-liquid-verbruik en is minder geschikt voor starters.

Welke methode – en dus welke e-sigaret of e smoker – voor jou het meest geschikt is, hangt onder andere af wat je persoonlijke behoeftes precies zijn en waar jij je het fijnst bij voelt.

Wat zijn de beste e-sigaretten van 2021?

Terug naar de lijst. We geven je hieronder een overzicht van de beste nu beschikbare e-sigaretten aan de hand van beschrijvingen van de 10 meest populaire merken en hun respectievelijke top-producten. Hopelijk helpen we je daar een flink stuk mee op weg!

1. Justfog

Het Koreaanse Justfog is één van de meest toonaangevende fabrikanten op het gebied van elektronisch roken. Het bedrijf heeft inmiddels jarenlange ervaring in het ontwikkelen en vervaardigen van elektronische dampproducten en geniet wereldwijde bekendheid.

Het meest populaire product van Justfog is de nu al weer heel wat jaren beschikbare Q16. En deze elektrische sigaret is in de loop van de tijd steeds verder doorontwikkeld. De nieuwste uitvoering in de vorm van de Justfog Q16 Pro is er sinds september 2019 en deze beschikt over onderstaande basis-eigenschappen:

 • Soort e-sigaret: eenvoudig – voor beginnende damper
 • Inhalatie-methode: Mouth-to-Lung (MTL)
 • Capaciteit batterij: 900 mAh
 • Capaciteit tank: 1,9 ml (top-fill)
 • Regelbare airflow: bottom

Meer informatie over de Justfog Q16 Pro: ‘Justfog Q16 Pro; dè e-sigaret voor de startende damper‘.


2. Vuse (voorheen Vype)

Het Engelse merk Vuse is, eerst onder de naam Vype, al weer jaren actief in de branche en heeft als missie volwassen rokers en gebruikers van nicotine in het algemeen hoogwaardige alternatieve nicotineproducten te bieden.

Naast het deze zomer aanpassen van de naam Vype naar Vuse heeft het moederbedrijf British American Tobacco tevens de verpakkingen van de belangrijkste producten een geheel nieuwe look & feel gegeven. Ook heeft men een geheel nieuwe ePod geïntroduceerd; de Vuse ePod 2.

De belangrijkste producten van de fabrikant zijn de Vuse ePod/ePod 2 en de ook zeer populaire Vuse ePen. Beide zijn Pod-systemen met ingebouwde batterijen (respectievelijk 350 mAh en 650 mAh) die werken met los aan te schaffen, niet navulbare pod’s. Deze zijn beschikbaar in vele verschillende smaken zoals tabak, mint, appel, kersen, vanille en mango en met naar keuze ‘normale’ freebae e-liquid of met nicotine salt e-liquid.

Beide e-sigaretten zijn te koop in diverse kleuren en vooral geschikt voor gebruikers die willen stoppen met het roken van tabak. De pod-systemen van Vuse beschikken over de volgende eigenschappen:

 • Soort e-sigaret: pod-systeem – voor beginnende damper
 • Inhalatie-methode: Mouth-to-Lung (MTL)
 • Capaciteit batterij: 350 mAh (ePod) of 900 mAh (ePen 3)
 • Capaciteit tank: 2 ml (pre-filled, niet hervulbaar)

3. Voopoo

Het Chinese bedrijf Voopoo heeft zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld en de producten worden sinds de oprichting in 2014 steeds beter verkocht in Nederland, Amerika, Duitsland, Frankrijk en meer dan 200 andere landen en regio’s.

Voopoo staat bekend om de geavanceerde Gene Chip-technologie in al hun producten en het PnP-platform waarbij vele apparaten gebruikmaken van bijvoorbeeld dezelfde en volledig uitwisselbare (PnP) pod’s en coils. Populaire apparaten (van eenvoudig tot geavanceerd) van Voopoo zijn de Voopoo Drag X, Drag S, Vinci Pod Mod, de Vinci 2 en X 2, de Voopoo Argus GT en Argus X.

Dit jaar introduceerde men tevens de Drag 3 en de Drag X Plus, de eerste twee e-sigaretten binnen het nieuwe TPP-platform van Voopoo, ook met dezelfde en volledig uitwisselbare (TPP) pod’s en coils. Binnenkort komen ook de Drag X Pro en Drag S Pro beschikbaar!

Eigenschappen van de Drag-devices van Voopoo:

 • Soort e-sigaret: geavanceerde Mod Pod – voor gevorderde en ervaren damper
 • Inhalatie-methode: afhankelijk van gebruikte coil Mouth-to-Lung (MTL) of Direct-to-Lung (DL)
 • Capaciteit batterij: verwisselbare batterij (niet meegeleverd)
 • Capaciteit tank: 2 ml (navulbare pod, bottom-fill)

4. Zensations

Bij de introductie van de Zensations ‘E-Hookah’ eind 2014 was snel duidelijk dat het hier een geheel nieuwe manier van dampen in een inventief jasje betrof. Het concept van ZenSations was en is werkelijk uniek en niet te vergelijken met enig ander merk elektronische sigaretten op de markt. De e-sigaret bestaat uit drie delen: de forse batterij met een vermogen van 350 mAh, de cartomizers waar de e-liquid in zit verwerkt en een los zacht filtertje/mondstuk.

De Zensations e-sigaret refills hebben een mondstuk dat zo ontworpen is dat condens door de zachte filter wordt geabsorbeerd en niet in je mond kan komen. Je kunt je eigen favoriet kiezen uit verschillende smaken en diverse nicotine-gehaltes.

Lees ook onze originele review uit 2014: ‘Review ZenSations; sensatie in e-sigaret land?‘.

Eigenschappen van de ZenSations e-sigaret:

 • Soort e-sigaret: eenvoudig – voor beginnende damper
 • Inhalatie-methode: Mouth-to-Lung (MTL)
 • Capaciteit batterij: 350 mAh
 • Capaciteit tank: n.v.t. (e-liquid in refill/cartomizer)

5. Blu

Sinds de oprichting in 2009 zet het merk Blu de persoonlijke ervaring van de gebruiker centraal wat moet resulteren in producten die, door aandacht te besteden aan de directe input van kopers, steeds worden verbeterd.

De meest verkochte Blu is de MyBlu Startset, een Pod-systeem met een interne batterij van 350 mAh die dient te worden opgeladen met behulp van een meegeleverde micro-USB-kabeltje.

Pod’s zijn apart aan te schaffen in verschillende smaken (o.a. Blue Ice, Green Apple, Menthol, Tobacco Roasted Blend, Blueberry en Tobacco American Blend) met nicotinegehaltes van naar keuze 9 mg (Regular) of 18 mg (Intense). De pod’s worden per twee stuks verkocht.

Eigenschappen van het MyBlu pod-systeem:

 • Soort e-sigaret: pod-systeem – voor beginnende damper
 • Inhalatie-methode: Mouth-to-Lung (MTL)
 • Capaciteit batterij: 350 mAh
 • Capaciteit tank: 2 ml (pre-filled, niet hervulbaar)

6. SmokeStik

SmokeStik is een beetje een vreemde eend in dit rijtje omdat het de enige ‘Look-a-Like’ elektronische sigaret, een werkelijk op de traditionele filtersigaret lijkende e-sigaret, is. Deze bestaat uit twee losse delen die je aan elkaar schroeft: de batterij en de zogenoemde cartomizer, een verdamper en e-vloeistof-reservoir in één.

De batterijen zijn te koop in diverse kleuren en met variërende batterij-capaciteiten en hebben dan namen als Premium, Jet, Hendu Elite, Pink, Pitbull en Halligan. De navullingen zijn er in tabak- en mentholsmaak en met nicotinegehaltes van 0, 8, 12 of 18 mg.

Lees ook onze originele review uit 2014:
Review SmokeStik; e-sigaret-topper uit Canada?‘.

Eigenschappen van SmokeStik e-sigaret:

 • Soort e-sigaret: ‘Look-a-Like’-e-sigaret – voor beginnende damper
 • Inhalatie-methode: Mouth-to-Lung (MTL)
 • Capaciteit batterij: 180 mAh of 240 mAh (XL-versie)
 • Capaciteit tank: n.v.t. (e-liquid in cartomizer)

 

7. Joyetech

Het Aziatische bedrijf Joyetech, opgericht in december 2007, wordt algemeen gezien als één van de grondleggers van het elektronisch roken en staat bekend om de hoge kwaliteit en innovatieve product-ontwikkeling. De eerste elektronische sigaret van Joyetech kwam al op de markt in september 2008 in de vorm van de Joye 510, de eerste e-sigaret met een handmatig bedienbare batterij.

De meest populaire elektronisch-roken producten van dit merk op dit moment zijn de Joyetech AIO Box (All-In-One), de Joyetech eVic Basic en nog altijd de Joyetech eGo ONE (V2). Het merk brengt echter met grote regelmaat nieuwe, vaak innovatieve e-sigaretten op de markt.


 

8. Vaporesso

Het merk Vaporesso is opgericht in 2015 door moederbedrijf Smoore dat al meedraait sinds 2006 en daarmee één van de oudgediende in de wereld van het dampen. Deze lange ervaring maakt het mogelijk een belangrijke positie in te nemen met creatieve innovaties, wat onder andere blijkt uit het bezit van ruim 1.000 patenten.

Men heeft verschillende populaire producten zoals de VM Stick in het assortiment, maar de belangrijkste van alle is toch wel de Vaporesso Target 2 mini, een compacte maar uitgebreid instelbare mod. De startset hiervan bevat een batterij met een vernieuwde chipset en een capaciteit van 2.000 mAh en de VM 22 clearomizer waarin je maximaal 2 ml e-liquid kunt doen.


 

9. Smok

Smok, opgericht in 2010, is het toonaangevende merk van Shenzhen IVPS Technology, een bedrijf dat zich volledig toelegt op onderzoek en ontwikkeling, productie en verkoop van elektronische sigaretten voor alle markten wereldwijd. Dit heeft geleid tot inmiddels meer dan 80 miljoen consumenten die dagelijks van Smok-producten genieten.

Het Smok-assortiment bestaat uit vele soorten e-sigaretten waaronder diverse Pod-systemen met vele verschillende eigenschappen. Voorbeelden zijn de Smok Novo 2, de Priv N19 en M17, de Infinix 2, de Mag Baby en de SMOK Species.


 

10. Aspire

Aspire heeft z’n sporen de afgelopen jaren meer dan verdiend onder dampers. We mogen het in 2013 opgerichte bedrijf inmiddels dan ook gerust rekenen tot één van de toonaangevende merken in de dampindustrie.

Het assortiment van Aspire is behoorlijk breed, met apparaten voor zowel de beginnende als de gevorderde e-roker, voor Mouth-to-Lung én Direct-to-Lung.

Een belangrijk element in het assortiment van Aspire is de krachtige Aspire PockeX Pocket AIO, een alles-in-één e-sigaret om direct goed mee van start te gaan. Deze beschikt over de volgende eigenschappen:

 • Soort e-sigaret: eenvoudig
 • Inhalatie-methode: MTL én DL
 • Capaciteit batterij: 1.500 mAh
 • Capaciteit tank: 2,0 ml
 • Regelbare airflow: top

Tenslotte

Tot zo ver onze (voorlopige) top 10 van 2021 met meest populaire merken en hun respectievelijke top-producten. Natuurlijk zijn er nog vele andere prima merken voor een nieuwe e smoker, maar als je je in eerste instantie richt op bovenstaande lijst moet er zeker iets voor je bijzitten.

Veel succes met kiezen en veel plezier met dampen!

Categorieën Uitgelicht

0 Comments

Geef een antwoord

Avatar placeholder