Gelijklopend met het toenemen in populariteit van de e-sigaret, stijgt ook de controverse. De fabels en feiten vliegen je werkelijk om de oren. Maar wat is waar en wat is niet waar? Eerst was dampen een geweldig alternatief voor roken. Toen zou het je regelrecht om zeep helpen door vergif en antivries-chemicaliën. Dan weer was het onderdeel van een schade beperkende technologie, maar zou het je minderjarige kinderen aan een nicotineverslaving helpen. De e-sigaret zou slecht voor de longen zijn en hart- en bloedvatvernauwend. En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

Fabels… en onze feiten

In een poging feiten van fabels te scheiden, hieronder een lijst met e-sigaret-fabels die we via de main-stream-media, het internet en de geprinte media voorbij zien komen. Inclusief ons commentaar natuurlijk!

E-sigaret fabels #1:

“E-sigaretten bevatten dezelfde giftige chemicaliën als gebruikt in antivries.”

De stof waaraan in deze stelling wordt gerefereerd is ethyleen glycol. Dit wordt onder andere toegepast in antivries. Echter niet ethyleen glycol maar polyethyleen glycol werd gebruikt bij de vervaardiging van sommige nicotine houdende e-liquids. Nu lijken de woorden “ethyleen glycol” en “polyethyleen glycol” erg op elkaar. Het zijn echter verschillende stoffen en dat kan je moedwillig misbruiken.

Polyethyleen glycol is in de toen toegepaste vorm eigenlijk niet schadelijk voor onze gezondheid. Echter al geruime tijd wordt in plaats van polyethyleen glycol uitsluitend de stof propyleen glycol gebruikt in e-liquids. Propyleen glycol is nog minder schadelijk dan het vroeger gebruikte polyethyleen glycol. Propyleen glycol is door verschillende organisaties bestempeld als een van de veiligste chemicaliën op de markt.

Lees HIER meer over de ingrediënten van e-liquids…

E-sigaret fabels #2:

“E-sigaretten leveren nicotine, een verslavend en gevaarlijk carcinogeen.”

Deze fabel kan niet verder van de waarheid verwijderd zijn. Nicotine is geen carcinogeen. De samenhang met tabak, en de vele carcinogenen die daar in zitten, heeft in de loop der jaren de mythe opgeleverd dat nicotine zwaar verslavend is en kanker zou veroorzaken. Nicotine op zich veroorzaakt geen kanker en de kwaliteit van de verslavende eigenschappen is discutabel.

Nicotine is echter niet goed voor de gezondheid. Het is onder andere bloedvat vernauwend. Maar het schijnt ook een bepaalde stimulatie te veroorzaken in ons brein. Het stimuleert bepaalde denk processen en ons geheugen. Het is nooit bewezen dat nicotine op zichzelf een zo zwaar verslavende substantie is als vaak wordt gezegd. Het valt in dezelfde categorie als cafeïne.

E-sigaret fabels #3:

“De damp van e-sigaretten is gevaarlijk voor omstanders.”

De damp van de e-sigaret bevat geen gevaarlijke chemicaliën. Diverse studies hebben aangetoond dat de damp zo weinig aan chemische partikels bevat dat je het nauwelijks kan meten. Bovendien verdwijnt de damp van een e-sigaret vele malen sneller dan tabaksrook. De schadelijkheid van de damp van een e-sigaret is voor omstanders nihil. Voor meer informatie raadpleegt u “gezondheidsaspecten”. Bron: NPOradio1

E-sigaret fabels #4:

“Er zijn tot op heden nog geen serieuze studies over de e-sigaret.”

Dit is natuurlijk niet waar. Deze fabel wordt door veel instanties maar al te graag gebruikt. E-sigaretten zijn onderhevig aan veel studies sinds ongeveer 10 jaar. De laatste 5 jaar heeft zich dit behoorlijk geïntensiveerd. Een groot deel van deze studies zijn uitgevoerd door gerenommeerde instituten, conform wetenschappelijk vastgelegde standaards. In ieder geval zijn er al ruim voldoende studies om deze stelling volledig van tafel te vegen.

Het probleem ligt hem in het feit dat geen van deze studies erin is geslaagd echt negatieve zaken over de e-sigaret te berichten. Natuurlijk doen sommige studies dat wel, op slimme gemene wijze, maar zijn die serieus te nemen? En wie zitten daar achter?

E-sigaret fabels #5:

“Door e-sigaretten blijven rokers verslaafd aan tabak sigaretten.”

De verslavende kwaliteiten van nicotine als een op zichzelf staande stof, of geconsumeerd via andere wegen dan met tabak, zijn discutabel. Deze fabel is uit de lucht gegrepen. Nicotine verslaving wordt vrijwel altijd in verband gebracht met tabak. De wetenschap onderzocht en rapporteerde altijd over die geconsumeerde samenstelling. De e-sigaret doet in feite precies het tegenovergestelde van wat deze fabel suggereert.

Er zijn letterlijk al honderdduizenden bevestigingen van dampers die na het starten met dampen spontaan met het tabak roken zijn gestopt. Een groot deel daarvan heeft vervolgens het nicotinegehalte afgebouwd naar “zero”. Degene die na nicotinepleisters, nicotinekauwgom, e-sigaretten en andere alternatieven steeds weer terugvallen op tabak roken, hebben hun persoonlijke oplossing gewoon nog niet gevonden. Om wat voor redenen dan ook. Deze gevallen zullen er altijd zijn.

E-sigaret fabels #6:

“Door het feit dat de e-sigaret industrie onvoldoende is gereguleerd hebben we geen idee wat er in de e-sigaretten zit.”

De e-sigaret industrie heeft zichzelf prima gereguleerd kan je wel stellen. Met een eigen serie van geïmplementeerde standaards in nauwe samenwerking met globale, Europese en landelijke organisaties was er al een goede regulering tot stand gekomen. Zonder de onnodige, onzinnige, vernietigende bemoeienis van regeringen en andere instanties.

De e-liquid producenten zijn volledig open over de gebruikte stoffen en houden zich aan de juiste richtlijnen en gegeven standaards voor de productie. We weten dus exact wat er in de e-liquids zit. Gebruikers en organisaties controleren scherp en een producent die afwijkt van de normen wordt er zo uitgelicht, als die er überhaupt nog zouden zijn.

E-sigaret fabels #7:

“Regulering van de e-sigaret industrie is noodzakelijk om kinderen te beschermen tegen het kopen van nicotine producten.”

Ik daag een ieder uit een e-sigaret shop te vinden, die e-sigaretten en/of nicotinehoudende e-liquids verkoopt aan jongeren onder de 18 jaar. Natuurlijk moet die leeftijd begrenzing er zijn, maar eerder voor de shisha-pen en de tabak sigaret dan voor de e-sigaret. Als de jongeren het dan toch doen, zie ik ze persoonlijk liever dampen dan roken. De realiteit is echter dat de veel minder ongezonde e-sigaret volledig kapot wordt gereguleerd.

De zeer schadelijke tabak sigaret kan je nog steeds op elke hoek van de straat 24/7 verkrijgen.

E-sigaret fabels #8:

“De exotische smaakjes van de e-sigaret e-liquids zijn gemaakt met het doel kinderen tot roken over te halen.”

Met deze stelling is zo vreselijk veel fout dat de woorden je te kort schieten. Deze fabel is net zo fout als dat je zou zeggen dat fruitkauwgom gemaakt is om kinderen over te halen alcoholische fruitcocktails te gaan drinken. Ten tweede is het toch volkomen zinloos een doelgroep voor je product te kiezen waarvan je weet dat jouw product voor hen verboden is.

Of is het slimmer een doelgroep van individuen te kiezen waarvan je weet dat deze over de jaren heen een gezondheid schadelijke verslaving hebben opgebouwd en met jouw product een veel minder ongezond alternatief kunnen kiezen?

Het is totale onzin te suggereren dat de beschikbaarheid van veel smaakjes in het leven is geroepen om jongeren te kunnen overhalen. De smaakjes zijn er omdat er zoveel aroma’s zijn. Er wordt een breed publiek aan volwassen dampers mee bereikt.

E-sigaret fabels #9:

“Druppel verdampers veroorzaken dat e-sigaret damp formaldehyde bevat.”

En een volgende fabel. Er is geen enkel bewijs dat druppel verdampers formaldehyde produceren. Referenties naar dit veronderstelde “onderzoek” komen steeds bij een ander nieuwsartikel uit, echter nooit bij de bron. Want die bron bestaat niet. Als er ooit formaldehyde geconstateerd zou zijn, moet je altijd twee zaken in gedachten houden:

Er zijn ooit gevallen geweest waarbij giftige chemicaliën gevonden werden in biefstuk en kip vlees van de supermarkt. Dat was ernstig fout en reden tot een aanklacht, maar geen reden om alle koeien en kippen te verbieden.
Ervan uitgaande dat deze formaldehyde sporen gevonden zijn, wat was dan de concentratie en hoe stond die in verhouding tot de voor onze gezondheid schadelijke hoeveelheid? Formaldehyde kan je in gevaarlijke concentraties terugvinden in tabaksrook, niet in de damp van een e-sigaret. In feite worden we in het dagelijks leven voortdurend aan formaldehyde blootgesteld, echter de concentratie is zo laag dat deze onschadelijk is. Meer weten? Lees dan hier verder.

E-sigaret fabels #10:

“De e-sigaret is een open deur of “gateway” naar het roken van tabak.”

Hier hebben we weer een fabel waarvan precies het tegenovergestelde waar is. E-sigaretten zijn net zo min een opstap naar roken als Naloxon naar het gebruik van heroïne. E-sigaretten zijn voor de roker een open deur naar een minder ongezond leven zonder de hardnekkige afhankelijkheid. De term “open deur” of “gateway” wordt maar al te graag gebruikt zonder dat men er ook maar even bij stilstaat wat het nou eigenlijk echt betekent.

Het slaat eigenlijk nergens op. Net als dat je zegt dat in het Zuiden leven een “gateway” zou zijn naar racisme. Of dat Ford Mustangs een “gateway” zijn naar auto ongelukken. Het zijn allemaal nietszeggende verklaringen, gebruik makend van een bepaald woord met de bedoeling iets wankel te schetsen. Ongegronde conclusies gebaseerd op valse argumenten.

E-sigaret fabels #11:

“E-sigaretten staan erom bekend te kunnen exploderen tijdens gebruik.”

Mijn verontschuldigingen aan diegene die persoonlijk een explosie met een batterij heeft ondervonden, maar slechts een enkele gebeurtenis geeft deze stelling natuurlijk totaal geen fundament. E-sigaretten maken gebruik van batterijen en batterijen kunnen ontgassen of zelfs exploderen, maar dan moet je ze ook flink in de stress brengen door foutief gebruik. Dat gebeurt niet zomaar.

In je mobiele telefoon zit ook een batterij. Die houden we ook dicht tegen ons gezicht aan en waarschijnlijk vaker dan de e-sigaret. Er was eens een keer een geval met een mobiele telefoon. Maar daarna was het niet zo dat alle mobiele telefoons uit de handel moesten. Dit soort ongelukken zijn tot nu toe vrijwel altijd te wijten aan foutief gebruik en niet aan de apparatuur zelf. Met bijna alles kan iets gebeuren. Het is wederom typerend dat bepaalde berichtgevers dan weer een dergelijk kopstuk in de media moeten plaatsen.

E-sigaret fabels #12:

“E-sigaretten zijn duurder dan de reguliere tabak sigaretten.”

En de volgende fabel. E-sigaretten zijn goedkoper dan tabak sigaretten. Het tijdelijk warenwetbesluit heeft hier wel een beetje roet in het eten gegooid. Door de regulering van de navulverpakkingen tot een maximum van 10 ml zullen we uiteindelijk wel duurder uit zijn dan voorheen.

E-sigaret fabels #13:

“E-sigaret is slecht voor tandvlees, of gebit.”

Ook wederom een fabeltje. Wanneer u stopt met roken krijgt het tandvlees weer een natuurlijke doorbloeding. Het roken veroorzaakt boedvaatvernauwing en door het roken ontstaat dus schade aan uw tandvlees. Wanneer met roken gestopt wordt komt dat weer op gang, waardoor de schade zichtbaar wordt. Dit heeft niets met de e-sigaret te maken, maar wel met roken en het stoppen daarvan. Meer hierover op e-sigaret slecht voor tanden.

Redenen voor valse feiten en beweringen

Helaas zal geen enkele juiste redeneringen en/of logisch en goed onderbouwd wetenschappelijk bewijs de anti-dampen organisaties uit onze samenleving afschrikken. Hun kruistocht tegen de e-sigaret zal voortduren. De redenen hiervoor zijn complex.

Farmaceutische industrie

Veel van de anti-dampen organisaties zijn verbonden met de farmaceutische industrie. Zij genereren enorme omzet met de welbekende stop met roken middelen en medicijnen tegen erge ziekten die je ook van roken kunt krijgen. Als de e-sigaret een “foute” stempel krijgt opgedrukt zullen er minder rokers overstappen. Dat is voor genoemde industrie een kans om de omzet vast te houden of in ieder geval minder sterk te zien dalen op termijn.

De tabaks-industrie

Big Tobacco zal zich met man en macht inzetten voor behoud van marktaandeel op alle mogelijke manieren. Zelf investeren in nieuwe ontwikkelingen. Regulering van de e-sigaret in die zin dat er een maximum wordt gebonden aan het percentage marktaandeel. Het opkopen van bedrijven die e-sigaretten vervaardigen. Komt het geld niet via die ene weg binnen wordt er een andere geopend. Macht en geld is hier in ieder geval een gegeven.

Regeringen

Regeringen en hun adviserende organisaties zijn serieus geïnteresseerd geraakt in het reguleren van e-sigaretten sinds het een miljarden business is geworden en dus een geschikt potentieel voor inkomsten via accijnzen. Sommige Europese landen zijn al bezig met de invoering daarvan. Met andere woorden een deel van het financiële gat dichten wat zal ontstaan doordat er steeds minder mensen willen roken. Tevens kan de opkomst van de e-sigaret verlies van werkgelegenheid veroorzaken. Daarnaast zal een groter deel van de mensheid langer leven. Allemaal zaken waar onze regeringen serieus over gaan nadenken. Of de oplossingen in het voordeel van de gezondheid van rokers en dampers zijn of in het voordeel van de staatskas is makkelijk te beantwoorden.

SAMENVATTEND

De e-sigaret fabels zijn de wereld nog niet uit en zullen regelmatig aan ons voorbij blijven komen. Althans ik interpreteer ze als zijnde fabels, hier hoef je het helemaal niet mee eens te zijn. Ik wil ook niet negatief zijn ten opzichte van diegene die het in de wereld brengen.

Dampers, maar ook potentiële dampers die nu nog roken, zouden zich nog meer moeten verenigen en gezamenlijk nog meer hun stem moeten laten horen. Het moet wereldwijd plaatsvinden. Op welke manier dan ook. Als je maar wat doet, alle kleine beetjes helpen. Je weet niet waar het misschien op de langere termijn goed voor is. Het gaat om onze gezondheid en het is nog altijd zo dat de regering zich moet verantwoorden aan de kiezer.

Als je geïnteresseerd bent in de e-sigaret, voor jezelf, geliefde, familie, denk altijd aan het feit dat al die angstaanjagende kopstukken over de e-sigaret op internet en nieuws media, hoogst waarschijnlijk niet meer dan dat zijn. Angstaanjagende woorden die in het hart gestreken worden van de niets vermoedende. Wees kritisch op dit soort negatieve beweringen en berichten en interpreteer ze niet klakkeloos als de waarheid.

Helaas leven we in een financieel systeem. In een wereld vol met conflicterende interesses en motieven, veelal gedreven door geld. Echter in diezelfde wereld kan je ook met een druk op een paar toetsen zeer veel informatie vergaren vanuit oprechte alternatieve media. Doe er je voordeel mee voordat deze mogelijkheden worden ondermijnd, gereguleerd en verboden.

Categorieën Uitleg