Wil je overstappen van roken op dampen? Goed idee! In één klap ben je af van de voortdurende aanslag op je longen door teer, koolmonoxide en de vele andere honderden giftige en kankerverwekkende stoffen die in tabak zitten. Dat dat voor misschien wel voor de helft van de prijs. Maar hoe pak je dat aan? Wij helpen je op weg naar een gezonder leven!

Stap voor stap
Als je van plan bent over te stappen van het roken van tabak op gezonder en goedkoper elektronisch roken, zal je eerst behoorlijk wat keuzes moeten maken. Want wat voor soort e-sigaret is het beste om mee te beginnen? Welke merken zijn er, welke zijn veilig en welke is voor jou de beste keuze? Wat voor elektronische sigaret moet je kiezen na de eerste kennismaking en welk percentage nicotine geeft het beste resultaat?

E-sigaret Site Nederland biedt hierbij een stap-voor-stap plan om een succesvolle damper te worden!

Stap 1
Wegwerp e-sigaret
Begin niet met het doen van een grote investering. Want ook al is het slagingspercentage bij de overstap van roken naar dampen relatief hoog, niet iedereen is succesvol. Wij adviseren daarom eenvoudig te starten en eerst eens een wegwerp e-sigaret aan te schaffen.

Elektronische wegwerp sigaretten zijn er van vele merken en vaak kom je ze ook in de supermarkt tegen. Meestal lijken ze qua uiterlijk erg op een gewone sigaret en ze zijn beschikbaar in diverse smaken en nicotine-gehalte. Je gebruikt ze eenmalig tot ze ‘op’ zijn en gooit ze dan weg bij het chemische afval.

Voordeel van de wegwerp e-sigaret is het gemak en het feit dat je niet hoeft te investeren in losse batterijen en opladers. Een duidelijk nadeel is de relatief hoge prijs. Omdat je steeds opnieuw ook een (niet-oplaadbare) batterij koopt, valt deze manier van dampen nu eenmaal duurder uit.

Bekende en betrouwbare wegwerp e-sigaretten zijn:

SuperSmoker Wegwerp e-sigaret (€ 5,95, Tabak, Menthol en Koffie, 1,8% nicotine) – Bekijk acties!
Zensations Disposable e-sigaret (€ 5,95, Tabak, 1,2% nicotine) – 10% kortingscode beschikbaar!
E-zmoke wegwerpsigaret (€ 5,99, Tabak, 1,4% nicotine) – 10% kortingscode beschikbaar!

Ben je op een gegeven moment helemaal zeker dat elektronische roken echt ook iets voor jou is, dan is het tijd voor de tweede stap.

Stap 2
Oplaadbare ‘Look-a-Like’ e-sigaret
De ‘Look-a-Like’ elektronische sigaret is een op de traditionele filtersigaret lijkende e-sigaret die bestaat uit twee losse delen die je aan elkaar schroeft: de batterij en de zogenoemde cartomizer (een verdamper en e-vloeistof-reservoir in één). Groot voordeel is dat de batterij oplaadbaar is en dus vele malen opnieuw gebruikt kan worden. Wat je steeds wel moet vervangen zijn de cartomizers waarin de e-liquid zit.

In eerste instantie ben je bij deze soort e-sigaret wel iets duurder uit. Je dient namelijk een startkit te kopen waarmee je alles in huis haalt wat je in eerste instantie allemaal nodig hebt. Denk daarbij aan zaken als batterijen, een (auto)oplader, een muurstekker en een eerste voorraadje cartomizers. Zulke startkits zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklasse, maar ieder merk heeft wel een leuk setje van tussen de € 20,- en € 50,- in het assortiment voor een prima start. Vervolgens koop je steeds nieuwe cartomizers in de door jou gewenste smaak en nicotinegehalte.

Tot voor kort was het niet moeilijk in deze categorie een duidelijke favoriet aan te wijzen. Het merk dat er wat mij betreft huizenhoog bovenuit stak was Green Smoke. Helaas is de e-sigaret van dit merk echter per 1 januari 2016 niet meer leverbaar in Europa en dus moeten we op zoek naar goede alternatieven. Gelukkig zijn die volop beschikbaar en een aantal is zelfs 100% compatibel met de batterij van Green Smoke.

Vapour 2 Startsets (vanaf € 49,99) – 10% kortingscode beschikbaar!
SuperSmoker Startsets (vanaf € 29,94) – Bekijk acties!
Atlantic Startsets (vanaf € 17,45; Green Smoke compatibel) – 10% kortingscode beschikbaar!
Vinto Vape Startsets (prijs n.n.b.; Green Smoke compatibel) – Binnenkort beschikbaar!

Naast deze echte ‘Look-a-Like’ zijn er ook merken die het net even anders doen, maar zeker ook het overwegen waard zijn:

VaporLinQ Startsets (vanaf € 19,95) – Bekijk acties!
ZenSations Startsets (vanaf € 17,95) – 10% kortingscode beschikbaar!

Na enige maanden elektronische roken met één van bovenstaande opties, kun je overwegen de volgende stap te zetten. Daarmee wordt niet alleen de keuzemogelijkheden qua smaken groter, je bent dan ook nog eens goedkoper uit!

Stap 3
Oplaadbare én navulbare ‘eGo’ e-sigaret
Lijkt qua formaat en uiterlijk in niets op de gewone tabaksigaret en heeft z’n naam te danken aan een krachtige, oplaadbare batterij met een universele eGo/510-aansluiting waarop een clearomizer (navulbare verdamper) kan worden geschroefd. Na aanschaf van een startset koop je vervolgens slechts losse e-liquids (beschikbaar van vele merken en in honderden smaken) en nieuwe atomizers (coils).

Ook bij deze categorie geldt dat je met de aanschaf van een startset eerst een investering dient te doen. Houd daarbij rekening met een bedrag tussen de € 40,- en € 50,-. Daarna ben je echter veelal behoorlijk goedkoper uit dan bij Stap 1 en Stap 2 en kun je je bijvoorbeeld helemaal gaan uitleven in het vinden van je favoriete e-liquid. Zie ook verderop dit artikel.

Bekende en betrouwbare ‘eGo’ e-sigaretten merken zijn:

Joyetech (eGo ONE, eGo ONE Mini, eGo ONE CT) – Bekijk actuele Joyetech-kortingen en -acties!
KangerTech (Emow, Emus, eVod 2) – Bekijk actuele KangerTech-kortingen en -acties!
Justfog (JustFog 1453, JustFog C14) – Bekijk actuele JustFog-kortingen en -acties!

Velen zullen met de in deze stap beschreven elektronische sigaretten tot in lengte van dage een tevreden damper zijn en geen behoefte hebben aan nog geavanceerdere apparaten. Wil je op een gegeven moment echter toch meer, ga dan door naar de ultieme e-sigaretten in stap 4…

Stap 4
Geavanceerde (Box)Mods/APV
Verwisselbare oplaadbare batterijen, variabele luchtinlaat, rebuildable coils, variabel wattage en voltage, temperatuurregeling en sub-ohm dampen. Zo maar wat termen waar je mee te maken krijgt als je overstapt op deze categorie e-sigaret, de geregelde (box)mod, ook wel Advanced Personal Vaporizer genoemd. Dit zijn hoogwaardige devices voor de gevorderde damper met slimme elektronica, een hoge batterij-capaciteit en veel power waarmee je een damp-ervaring kunt bereiken die perfect aansluit bij je voorkeuren.

Het zal duidelijk zijn dat je voor dit soort state-of-the-art producten meer kwijt bent dan bij de eenvoudigere e-sigaretten; voor een complete startsets (inclusief clearomizer) moet je toch al snel rekening houden met zo’n € 75,-. Maar daarmee haal je wel het summum van elektronisch roken in huis waar je jarenlang plezier van zult hebben.

De keuzemogelijkheden zijn ook hier groot. Wij adviseren vooral eens te kijken naar:

Joyetech eVic Mini – Bekijk actuele Joyetech-kortingen en -acties!
Aspire Odyssey Mini – Bekijk actuele Aspire-kortingen en -acties!
Kanger Subox Mini – Bekijk actuele Kanger-kortingen en -acties!
Eleaf iStick – Bekijk actuele Eleaf-kortingen en -acties!
Innokin Itaste MVP3.0 – Bekijk actuele Innokin-kortingen en -acties!
E-Zmoke EQ Pro 30W – Bekijk actuele E-Zmoke-kortingen en -acties!

Over e-liquids & nicotine
E-liquid of e-vloeistof is zeg maar de brandstof voor je e-sigaret. Ze zijn er van vele merken die allemaal meestal een grote variëteit aan zeer verschillende tabak-, fruit- en overige smaken in het assortiment hebben. Aanbevolen bekende en betrouwbare merken zijn.

Millers Juice (vanaf € 5,95 per 10 ml) – Bekijk actuele acties! (10% kortingscode!)
Liqua (vanaf € 5,95 per 10 ml) – Bekijk actuele acties!
VaporLinQ (vanaf € 5,95 per 10 ml) – Bekijk actuele acties!

Andere mogelijkheden zijn de liquids van onder andere Flavourtec, ZenSations, Good Life Vapor, Inawera, Dekang en Halo.

De e-liquid bestaat normaal gesproken ook deels uit nicotine, de stof die ook in tabaksrook zit en waar een roker verslaafd aan is. Wij adviseren om als startende damper in eerste instantie een zo hoog mogelijk nicotine-gehalte te kiezen. In Nederland is dat maximaal 18 mg nicotine per milliliter vloeistof, ook wel aangeduid als 1,8% nicotine. Op die manier is de kans namelijk het grootst dat je nicotine-behoefte voldoende wordt bevredigd met als gevolg dat de overstap van roken naar dampen succesvoller zal verlopen. Vanzelfsprekend kun je na enige tijd kiezen voor lagere percentages en zo de meest-schadelijke stof bij het ‘roken’ van een elektronische sigaret langzaam tot misschien wel 0% afbouwen.

Wij wensen je een goede start!

Categorieën Uitleg