E-sigaret site Nederland

Stoppen met roken met de elektronische sigaret

Stoppen met roken met de elektronische sigaret

Gezondheid

Door Joris Weikamp
op vrijdag 1 januari 2016

We weten het natuurlijk allemaal heel goed: roken is door de teer, koolmonoxide en de vele andere giftige en kankerverwekkende stoffen in tabak zeer schadelijk voor je gezondheid. En toch zijn er nog altijd grote groepen mensen die er gewoon niet aan moeten denken hun geliefde tabaksproducten aan de wilgen te hangen en te stoppen met roken. Grootste boosdoener bij deze verslaving: nicotine.

Nicotine is een organische verbinding waarvan de naam is afgeleid van de Latijnse naam van de tabaksplant. Het is een olieachtige, kleurloze vloeistof die bij hogere temperaturen eenvoudig verdampt en daardoor bij verbranding van de tabak kan worden geïnhaleerd. In het lichaam veroorzaakt nicotine een verhoogde hartslag, vernauwing van de bloedvaten en verhoging van de bloeddruk.

Verslaafd
Nicotine die in het lichaam terechtkomt, wordt verspreid via het bloed en komt uiteindelijk ook terecht in de hersenen waar het zorgt voor een prettig, ietwat verdoofd gevoel. Omdat bij regelmatig gebruik van nicotine de afwezigheid ervan al snel lichte ontwenningsverschijnselen geeft, hebben rokers voortdurend behoefte aan een nieuwe sigaret. Ze zijn verslaafd...

Wil je in je verslaving aan nicotine voorzien zonder tabak te roken, dan zijn er verschillende mogelijkheden: je gebruikt nicotinepleisters, kauwt regelmatig op nicotine-kauwgom of... je stapt over op elektronisch roken van de e-sigaret. Dit laatste alternatief heeft als voordeel dat je naast nicotine ook een andere, fysieke verslaving van iets in je hand hebben, iets in uw mond stoppen en daar aan zuigen, niet hoeft op te geven. En, ook heel belangrijk: bij het gebruik van de e-sigaret kun je de hoeveelheid nicotine die je binnenkrijgt heel eenvoudig afbouwen.

Geleidelijk
Ikzelf ben in september 2013 na het ruim 30 jaar roken van shag, overgestapt op elektronisch roken. Ik gebruikte daarvoor de A-sigaret look-a-like e-sigaretten van Green Smoke. Zie voor details daarover mijn review 'Review Green Smoke; de e-sigaret waar het mee begon' elders op deze website.

Om er helemaal zeker van te zijn dat mijn poging te stoppen met roken succesvol zou zijn, koos ik bij mijn eerste bestelling voor de Green Smoke-cartomizers met het hoogste beschikbare percentage nicotine, namelijk 2,4%. Ook mijn tweede bestelling bestond nog uit wat Green Smoke aanduidt met de Strong 2,4% e-sigaretten. Maar bij mijn derde bestelling al trok ik de stoute schoenen aan om de meest schadelijke stof in de e-sigaret af te bouwen en besloot ik te kiezen voor de Full, 1,8% variant. Dat bleek ook probleemloos voor mij te werken en zonder een centje pijn dampte ik er ook met 1,8% nicotine lustig op los.

Afbouwen
Heel lang heeft dat echter niet geduurd, want al vanaf mijn vierde bestelling bij Green Smoke koos ik steevast voor de op één na lichtste, Ultralight versie; de Green Smoke met slechts 0,6% nicotine! En nog altijd voorzag dat prima in mijn behoefte aan nicotine. Tenslotte restte mij, na een klein jaar e-roken, nog maar één laatste horde: het overstappen op de Zero 0,0% Green Smoke e-sigaret. In principe was ik toen ook af van de enige echt schadelijk stof die je met het gebruik van de e-sigaret binnenkrijgt: nicotine.

Helaas is de Green Smoke e-sigaret vanaf december niet meer verkrijgbaar in Europa, maar gelukkig zijn er voldoende alternatieven waarmee ook jij succesvol kunt stoppen. Kijk maar eens rustig rond op deze website...

Inmiddels ben ik via een aantal verschillende apparaten afgestapt van de op gewone sigaretten lijkende e-sigaretten zoals de Green Smoke en damp ik met zogenoemde 'eGo'-achtige oplossingen die bestaan uit grotere en krachterigere batterijen, losse verdampers (clearomizers) en navulbaar e-liquid-reservoirs. Eerst was dat de KangerTech Emow, later werden dat de Joyetech eGrip, de eGo ONE (Mega) en sinds kort de Joyetech eVic VTC Mini die ik nog altijd naar 100% tevredenheid op dagelijkse basis gebruik.

Het mag aan de hand van mijn praktijkvoorbeeld duidelijk zijn dat e-sigaretten - in ieder geval voor mij - een prima hulpmiddel zijn geweest bij het stoppen van het voor de gezondheid zeer schadelijke roken van tabak. En het biedt tevens prima mogelijkheden de hoeveelheid nicotine in je eigen tempo rustig af te bouwen. Het proberen waard, zou ik zo zeggen.

Waarschuwing!
E-sigaretten zijn uitsluitend bedoeld voor mensen van 18 jaar of ouder. Als je allergisch bent voor nicotine of de inhoud van dit product, neem dan voor je het gebruikt, contact op met je dokter. De e-sigaret wordt afgeraden voor zwangere vrouwen of voor vrouwen die borstvoeding geven, voor mensen die medicijnen slikken tegen depressie of astma en voor mensen die lijden aan of met een verhoogd risico op hart -en vaatziekten, hoge bloeddruk of diabetes.

Korting Zwoofs
Altijd
Voordeel!
Beste prijs!
Direct beschikbaar
Korting Zwoofs
Gratis
Verzending
Joyetech gratis verzending
Direct beschikbaar

Stoppen, met, roken, elektronische, sigaret

Snelle links
(advertenties)

Advertentie: De nieuwe V(apour)2 cigs
Advertentie: De eerste
Start hier met adverteren en bereik je doelgroep optimaal!